Piata neagra a tigaretelor a ajuns la 14,7%, conform datelor companiei de cercetare Novel, pe luna martie. Cifra este in scadere cu 7,8 puncte procentuale fata de luna ianuarie 2011 (cand contrabanda se situa la 22,5% din totalul pietei) si cu 21.5 pp fata de maximul istoric atins in ianuarie 2010- de 36,2% din piata. Pentru bugetul de stat, un punct procentual recuperat de piaţa legala din contrabanda reprezinta incasari la buget de circa 30 milioane de euro. Diminuarea comertului ilicit cu tigarete se datoreaza in principal valului de arestari si retineri operate anul trecut in vamile romanesti.

Jucatorii din piata tutunului mai adauga la motivele contractiei pietei negre a tutunului si colaborarea stransa dintre autoritatile statului si industria tutunului. Tot anul trecut au fost descoperite peste 10 fabrici ilegale de tigarete . “Este nevoie de un cadru unitar si simplificat si de folosirea aceluiasi criteriu de masurare, criteriul cantitativ, atat pentru contrabanda in punctele de trecere a frontierei, cat si pentru evaziunea fiscala. E nevoie, de asemenea, de clarificarea situatiei existente la frontiera interna, cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal. Nu in ultimul rand, este necesar ca mijlocul de transport folosit pentru contrabanda sa poata fi confiscat, chiar daca nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse in tara ilegal”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

Reprezentantii fabricilor de tutun mai spun ca e nevoie de alte cateva masuri pentru ca piata legala a tigaretelor sa nu fie "sabotata" prin reglementari insuficient analizate. Ei se refera la renuntarea la scanarea mijloacelor de transport, mai precis abrogarea Ordinului 5300 al ANV, la revenirea la situatia anterioara in privinta vanzarilor din Duty Free si la comercializarea tigaretelor confiscate (PL-x 554/2010 pentru modificarea art 206, indice 65 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal)

“Vorbim in acest caz despre concurenta neloiala fata de producatorii legali, care platesc taxe si carora li s-ar incalca drepturile de proprietate intelectuala asupra marcilor lor, pe care statul nu le poate comercializa daca nu are franciza. De asemenea, ar fi si o problema de siguranta din punct de vedere igienico sanitar, neputandu-se garanta calitatea, conformitatea, vechimea, respectarea conditiilor de transport si depozitare a produselor. De zece ani incoace, tigaretele confiscate se predau producatorilor si sunt distruse pe cheltuiala acestora, sub supravegherea comisiei fiscale. In nicio tara membra a Uniunii Europene nu sunt valorificate tigaretele confiscate”, a declarat Adrian Popa, Director CORA, BAT Romania.

Industria romaneasca a tutunului a virat bugetului de stat in 2010 circa 2,5 miliarde de euro, reprezentând accize, TVA si alte taxe si impozite.