Moody's Investors Service a retrogradat ratingul obligatiunilor in moneda locala si valuta emise de Irlanda, de la "Baa1" la "Baa3", cu doar o treapta peste categoria junk, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Perspectiva asociata ratingului ramane negativa.

Principalul motiv al reducerii ratingului este continuarea scaderii soliditatii financiare a guvernului irlandez, combinata cu degradarea perspectivelor economice. Un alt motiv ar fi incertitudinile create de testul de solvabilitate cerut de Mecanismul european de stabilizare.

Perspectiva negativa asociata ratingurilor Irlandei se bazeaza pe opinia Moody's ca soliditatea financiara a guvernului irlandez si-ar putea continua declinul daca cresterea economica va fi mai slaba decat prognozele actuale, sau daca ajustarea fiscala nu va respecta programul de consolidare a guvernului.

Irlanda s-a bucurat mult timp de cel mai mare calificativ dat de agentiile de rating, "AAA", insa acest beneficiu a fost pierdut in iulie 2009.

Sub presiunea pietelor internationale, autoritatile irlandeze au ajuns la finele lunii noiembrie 2010 la un acord cu Uniunea Europeana si FMI pentru un ajutor financiar de 85 miliarde de euro, bani destinati recapitalizarii sectorului bancar.