Joi seara a aparut in Monitorul Oficial (nr. 0265 din 14 Aprilie 2011) Hotararea de Guvern (247 din 17 Martie 2011) prin care se modifica gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Noua lege tripleaza nivelul amenzilor aplicate persoanelor fizice si juridice "ce genereaza deseuri si nu le incredinteaza sitemelor de colectare a deseurilor sau care nu sunt depozitate in spatiile amenajate pentru acestea". Adica amenzile pentru aruncarea gunoaielor la intamplare, mai pe romaneste.

Prin actul normativ publicat sunt modificate substantial unele obligatii privind colectarea deseurilor provenite din ambalaje si formulate mult mai clar, responsabilitatile operatorilor economici, ce introduc in piata bunuri ambalate.

Operatorul economic ce introduce in piata bunuri ce sunt amabalate, raspunde pentru aceste ambalaje, si raspunde pentru reciclarea/ reutilizarea ambalajelor, se arata in document. Practic, toti importatorii sau operatorii economici ce efectueaza achizitiile intracomunitare de bunuri ambalate raspund pentru ambalajele in care se deplaseaza bunurile achizitionate. Responsabilitatea operatorului economic se poate realiza: individual (caz mai putin probabil pentru marea majoritate a operatorilor economici) sau prin intermediul unui operator economic autorizat de autoritatile de mediu ce va prelua ambalajele si va asigura colectarea/reciclarea acestora (probabil cea mai uzuala forma).

Hotararea republica obiectivele de reciclare pentru anii 2007 – 2013, dintre care amintim procente de valorificare si reciclare intre 46% in 2011 si 55% in 2013, din deseurile introduse in piata. Actul normativ mai precizeaza ca circulatia ambalajelor cu caracter returnabil se evidentiaza conform prevederilor din Legea nr 82/1991, privind contabilitatea, iar regimul fiscal este cel din Codul fiscal. Pentru persoanele fizice amenda este intre 600 lei si 1000 lei, iar pentru persoanele juridice de la 10.000 lei la 20.000 lei.