Standard and Poor's a revizuit luni in scadere perspectiva datoriei Statelor Unite la nivelul "negativ", din cauza dificultatilor bugetare "foarte importante" si a nivelului de indatorare, acompaniate de absenta unei politici clare pentru a remedia aceste aspecte, relateaza AFP.

UPDATE 1: Casa Alba vorbeste despre un "o decizie politica" a S&P. Consilierul economic al presedintelui Obama, Austan Goolsbee, a denuntat luni decizia S&P, relateaza Reuters.

UPDATE 2: Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat luni ca, daca Congresul american nu va aproba ridicarea plafonului de indatorare al SUA, s-ar produce imediat un blocaj in redresarea economica, iar acest lucru va afecta si economia globala.

"Deoarece Statele Unite au, in raport cu celelalte state notate 'AAA', ceea ce noi consideram drept deficite bugetare foarte importante si un nivel de indatorare guvernamentala in crestere, iar drumul pentru rezolvarea (acestor probleme) nu este clar, am revizuit perspectiva ratingului pe termen lung de la 'stabil' la 'negativ'", a precizat S&P, intr-un comunicat.

"Exista un risc real ca decidentii politici americani sa nu ajunga la un acord asupra modalitatii de a raspunde dificultatilor bugetare pe termen mediu si lung, pana in 2013; daca nu exista acest acord si o aplicare semnificativa a sa nu este lansata pana la acest orizont, aceasta ar face, in opinia noastra, profilul de risc al SUA semnificativ mai slab decat al celorlalte state cotate 'AAA'", argumenteaza agentia.

Trezoreria americana s-a aparat apreciind ca "perspectiva negativa a S&P subestimeaza capacitatea liderilor SUA" de a raspunde "dificilelor provocari bugetare ale tarii".

Secretarul adjunct insarcinat cu pietele financiare, Mary Miller, a notat ca agentia Moody's "considera parametrii dezbaterii, cu tinte tangibile in ceea ce priveste nivelul datoriei guvernamentale, drept o turnanta pozitiva pentru pozitia bugetara pe termen lung a guvernului american".

Principalele burse reactioneaza negativ, aurul atinge un nou maxim istoric

Bursele europene si Wall Street au reactionat negativ dupa anuntul Standard & Poor's, in timp ce cotatia aurului a atins un nou maxim istoric.

La ora 13,35 GMT, CAC-40 scadea cu 2,49% la Paris, FTSE-100 pierdea 1,88% la Londra, iar Dax pierdea 2,16% pe bursa din Frankfurt.

La New York, Wall Street a urmat aceeasi tendinta in deschidere: Dow Jones ceda 1,45%, iar Nasdaq - 1,50% la ora 13,45 GMT.