Inregistrarea in scopuri de TVA produce efecte diferentiate ca data, in functie de modul in care este facuta declaratia, se arata intr-un Ordin al ANAF publicat luni seara in Monitorul Oficial (nr.271/18.04.2011). Astfel, pentru contribuabilii care au depasit plafonul de 35.000 euro (sau au optat de la inceput pentru plata TVA) inregistrarea in scopuri de TVA produce efecte de la data comunicarii deciziei de inregistrare in vreme ce pentru cei care nu au depasit plafonul cifrei de scutire in anul precedent, dar opteaza pentru inregistrare in scopuri de TVA, efectele se produc din data de intai a lunii urmatoare comunicarii deciziei de inregistrare.

Ordinul nr. 1967/18.04.2011 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată nu introduce o noua procedura pentru inregistrararea in scopuri de TVA a persoanelor ce au obligatia inregistrarii sau opteaza voluntar pentru inregistrarea in scopuri de TVA.

Potrivit documentului, procedura se aplica urmatoarelor doua categorii de persoane:

  • Operatorilor economici ce depasesc intr-un an calendaristic plafonul de scutire al cifrei de afaceri de 35.000 euro (la curs BNR de la data aderarii suma de 119.000 lei) sau cei care inca de la infiintare estimeaza depasirea plafonului si se inregistreaza in scopuri de TVA;
  • Operatorilor economici ce nu depasesc plafonul de scutire al cifrei de afaceri in anul precedent, insa opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA.

Pentru categoria ce depaseste plafonul de scutire in timpul anului calendaristic, acestia au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, inregistrare care se face prin depunerea formularului de mentiuni 010, cu bifarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Reamintim prevederea din Codul fiscal potrivit careia inregistrarea trebuie solicitata in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a depasit plafonul.