Cred ca vom vedea un nivel al Euribor mai mare cu cel putin 0,25 puncte procentuale fata de nivelul actual, a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel. Credeam ca vom asista la un nou episod de marire a dobanzii cheie de catre Banca Centrala Europeana, sugerat ca mijloc de aparare impotriva inflatiei, a mai precizat Anghel. Acest lucru ar putea duce la cresterea ratelor angajate la imprumuturile in moneda unica.

Anghel a mai explicat ca in privinta dobanzilor la lei, acestea nu pot fi coborate din cauza inflatiei. Nu poti sa ai dobanzi mici si inflatie mare, a explicat Anghel. Daca inflatia va creste si BNR va majora dobanda cheie, acest lucru se va vedea in nivelul Robor imediat.

Vezi aici cum se formeaza Euriborul si care este de fapt impactul lui asupra ratei creditului?

HotNews.ro a facut o analiza privind evolutia „misteriosului” indicator si a pus-o in paralel cu evolutia dobanzilor la creditele si depozitele acordate de bancile locale. Concluzia este urmatoarea: in perioada de boom, creditele se scumpesc mai mult decat creste Euriborul. In criza, se merge „la pas”.

Euribor este rata dobanzii la care bancile europene se imprumuta intre ele in euro. Aceasta se calculeaza zilnic ca medie a dobanzilor practicate de cele mai importante banci din zona euro. Pana anul acesta, Euribor era cotat in urma participarii a 42 de banci dintre cele mai importante. Din 2011, au mai fost incluse inca doua banci, numarul lor fiind acum de 44.