Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Banca Mondiala: Romania, cea mai mare crestere economica din randul noilor state membre ale UE in 2012

Romania va inregistra in 2012 cea mai mare crestere economica din randul noilor state membre ale Uniunii Europene (UE10), Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa creasca anul viitor cu 4,4%, se arata intr-un raport la Bancii Mondiale. Conform EU10 Regular Economic Report, cresteri economice importante se vor inregistra si in Slovacia (4,3%), Polonia (4,2%) si Letonia (4,0%).

Totodata, raportul Bancii Mondiale mai arata ca Romania si Bulgaria, tari in care criza a venit mai tarziu, vor cunoaste in acest an cele mai mari imbunatatiri in ceea ce priveste cresterea economica, alaturi de Letonia si Lituania. Expertii BM se asteapta ca economia romaneasca sa creasca cu 1,5% in acest an, dupa ce in 2010 a inregistrat o contractie de 1,3%.

In Slovenia, Cehia si Ungaria cresterea economica ar putea fi cuprinsa intre 2,5% si 3% in 2012. In cazul Sovaciei si Poloniei, performanta economica va ramane solida datorita dezechilibrelor reduse de dinainte de criza, a integrarii ridicate cu retelele de productie europene, a absorbiei ridicate a fondurilor UE si, in cazul Poloniei, a consumului intern solid.

Ford a produs putin peste 2.500 de vehicule la Craiova in primul trimestru. Duster a reprezentat peste jumatate din productia Dacia

Cadenta Ford la Craiova a ramas la nivelul de anul trecut, putin sub 900 de unitati lunar, in timp ce la Dacia productia a avansat cu cateva procente, insa Duster a reprezentat peste jumatate din total, in timp ce productia Sandero a scazut cu 58%, iar cea a MCV, cu 32%.

Astfel, Ford a produs la Craiova 2.557 de utilitare Transit Connect in primele trei luni, dintre care 1.300 in martie. Media lunara ramane la nivelul de anul trecut cand productia totala a fost de aproape 10.000 de unitati, insa saltul se va produce dupa intrarea in fabricatie a lui B-Max, spre final de an. Ford trebuie sa-si majoreze de peste 20 de ori cadenta pentru a ajunge la capacitatea maxima promisa pentru 2013.

Pe de alta parte, desi la Dacia productia de autoturisme a urcat cu 6%, spre 85.000 de unitati in primele trei luni, datele APIA arata o mare schimbare in ceea ce priveste ponderea fiecarui model. Astfel, daca in primul trimestru al lui 2010 Duster era la inceputul productiei si nu se fabricasera nici 10.000 de unitati, in prezent SUV-ul reprezinta peste jumatate din productia Dacia, cu cele 45.000 de unitati.

La Logan sedan scaderea a fost de 21%, la MCV, cu 32%, iar la vehicule comerciale, de 11%.

Aproape 90% din productia Dacia a mers la export. Productia auto totala in tara a fost de 91.917 unitati, crestere de circa 7% fata de perioada similara din 2010.

Grecia a vandut obligatiuni de 1,6 miliarde euro, la o dobanda anuala de 4,1%

Grecia a vandut obligatiuni cu scadenta la trei luni in valoare de 1,6 miliarde de euro, insa randamentele au depasit pragul de 4%. Randamentele ce vor fi platite investitorilor au urcat la 4,10% pe an, cu 25 puncte de baza peste nivelul oferit la licitatia din luna februarie, nivel apropiat dobanzii pe care Grecia o plateste pentru fondurile de la UE si FMI.

Pietele financiare sunt din ce in ce mai convinse ca costurile ridicate la care se imprumuta Grecia va forta aceasta tara sa isi restructureze datoria. Cu toate acestea, investitorii straini au cumparat circa 36% din obligatiunile emise, fata de 60% din emisiunea din februarie, care a avut insa o valoare mult mai mica.

Pana in luna martie, Grecia se finanta pe perioade scurte la un cost mai mic decat rata de 5,2% pe care o platea pentru fondurile primite de la UE si FMI. Luna trecuta, liderii zonei euro au convenit sa reduca cu un punct procentual dobanda perceputa pentru fondurile puse la dispozitia Greciei si sa extinda perioada de rambursare.