"Avem doua societati comerciale la care suntem "paznici". Daca apare vreo cerere privind deschiderea unui proces de insolventa, trebuie sa luam urgent masuri- cel mai degraba sa se achite suma solicitata", a declarat pentru HotNews. ro Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania – UNPIR. Intrebat daca din zona insolventelor se simte o usoara revenire economica, Stanescu a admis ca e dificil de dat un raspuns riguros. "Nu poti in acest moment sa confirmi sau sa infirmi iesirea din criza.

Unele dosare care se judeca acum sunt inregistrate anul trecut. Cererile care se depun acum au termen prin august. Abia in iunie vom avea o evidenta clara si vom putea spune daca insolventele au inregistrat un recul sau nu", a explicat seful UNPIR, aflat la o conferinta pe teme bancare organizata de Ziarul Financiar.

Potrivit lui Stanescu, 94% din dosarele de insolventa sunt de fapt dosare de faliment. "Doar in 4 cazuri dintr-o suta se poate discuta de reorganizare. Restul sunt falimente curate", a mai spus Stanescu.

Exista insa si cereri depuse in mod exagerat, crede seful UNPIR. "Am avut cazuri in care s-a cerut intrarea in insolventa a unor companii pentru care suma reclamata era un mizilic sau altele in care sumele fusesera achitate.

Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a comunicat ca numarul firmelor pentru care s-au deschis procedurile de insolventa in februarie a crescut fața de prima luna a anului cu 15%, la 1.925 de cazuri.

In ianuarie 2011, s-au inregistrat putin peste 1.600 de dosare, dar in primele doua luni din 2011 cifra este in usoara scadere.