Criza economică se reflectă la nivel perceptiv al populatiei, un număr important de subiecti apreciind că acest fenomen le-a diminuat bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paste, se arata intr-un Raport de Cercetare publicat miercuri de IRES.

  • Trei sferturi dintre cei chestionati isi vor face acasa Pastele

Potrivit documentului, doar 18% dintre respondenți au concediu în perioada Sărbătorilor Pascale, constatându-se o scădere cu 6% faţă de anul 2010. Trei sferturi dintre cei intervievaţi vor petrece aceste sărbători acasă şi doar 4% vor pleca într-o excursie. Proporţia celor care vor petrece acasă Sărbătorile de Paşte a scăzut cu 4% în acest an faţă de anul 2010, însă cele 4 procente se regăsesc în numărul celor care vor sta acasă, dar vor face vizite (18% în 2011, faţă de 14% în 2010). Aproape 70% dintre respondenţii care declară că vor rămâne acasă de Paşte vor primi musafiri în vizită, cu precădere locuitorii din mediul rural (72,6%) şi cei din regiunea Moldovei (71,6%). Dintre cei 4% care vor pleca de acasă de Sărbătorile de Paşte, cei mai mulţi (53%) vor fi în ţară, în vizită la rude sau prieteni, la pensiunile/hotelurile din ţară vor fi 10%, la fel ca şi în cele din străinătate; alţi 9% vor petrece la rude sau prieteni din străinătate, iar 16% se vor afla la cabanele sau casele de vacanţă proprii din ţară.

  • Bugetul alocat Pastelor- pana la 500 de lei in cazul a 44% dintre respondenti

44% dintre respondenţi vor aloca pentru Sărbătorile Pascale din acest an un buget pe familie cuprins între 100 şi 500 de lei. 20% vor avea la dispoziţie între 501 şi 1000 de lei, 8% vor avea între 1001 şi 1500 de lei, în timp ce pentru 18% bugetul va fi mai mic de 100 de lei. Faţă de 2010 se constată o uşoară diminuare a bugetului general alocat acestei sărbători: procentul celor care vor dispune de un buget mai mic de 100 de lei a crescut semnificativ faţă de 2010, când doar 11% se încadrau în această categorie, iar segmentele din populație care alocă un buget peste 501 lei sunt sensibil mai mici sau la fel ca în urmă cu un an.

O treime dintre participanţi afirmă că banii de care dispun pentru această sărbătoare nu vor fi suficienţi şi vor fi nevoiţi să renunţe la unele produse, iar pentru 14% situaţia este şi mai gravă, aceştia afirmând că bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar. Locuitorii din mediul rural (16,8%) şi cei din Moldova (15,2%) par a fi cei mai afectaţi de lipsa unui buget pentru a-şi asigura un minim necesar pentru această sărbătoare. Comparativ cu anul 2010, proporţia celor care apreciază că bugetul nu le va fi suficient pentru strictul necesar creşte cu 3 procente, iar a celor care susţin că vor fi nevoiţi să renunţe la multe produse cunoaşte o creştere de 6 procente.

  • Cei mai afectaţi de criză se declară respondenţii din regiunea de Sud a ţării

De altfel, 56% dintre cei intervievaţi sunt de părere că în acest an vor cheltui mai puţin decât în anii trecuţi pentru cumpărăturile de Paşte, iar 72% dintre respondenţi sunt de acord că actuala criză economică a afectat în mare şi foarte mare măsură bugetul familieilor alocat Sărbătorii de Paşte. Cei mai afectaţi de criză se declară respondenţii din regiunea de Sud a ţării, iar cel mai puţin locuitorii din Transilvania şi Banat.

Percepţia influenţei crizei asupra bugetului familiei pentru Sărbătoarea de Paşte s-a acutizat, în sensul că în acest an proporţia celor care se declară afectaţi în mare şi foarte mare măsură creşte cu 11 procente. Pentru Sărbătorile Pascale din acest an, 63% dintre respondenţi își vor prepara în casă prăjiturile, 21% le vor cumpăra, 10% vor cumpăra şi vor prepara în casă, în acelaşi timp, iar 5% recunosc că nu vor avea prăjituri.

Jumătate dintre respondenţi nu vor face, în acest an, cadouri de Paşte celor dragi, iar 47% vor face acest lucru. Dintre aceştia din urmă, 61% spun că aceste cadouri vor fi mai modeste decât cele de anul trecut. Acţiunile caritabile cu prilejul sărbătorilor sunt la un nivel ridicat, un sfert dintre cei chestionaţi declarând că obişnuiesc să ajute persoane nevoiaşe sau să facă diverse donaţii de fiecare dată, cu prilejul sărbătorilor, iar 63% au acest obicei uneori. 67% susţin că şi în acest an, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, vor face acte caritabile, proporţie în creştere cu 14% faţă de anul 2010.

  • In comparaţie cu 2010, procentul celor care se declară persoane religioase a crescut cu 3%

Aderenţa românilor la tradiţiile specifice sărbătorilor este una foarte puternică, 92% dintre respondenţi declarând că acestea sunt importante sau foarte importante. 90% dintre cei chestionaţi afirmă despre ei că sunt persoane religioase, cu o pondere mai ridicată în mediul rural (93,9% faţă de 86,5% în mediul urban). De altfel, 74% din participanţi susţin că merg de obicei la biserică, cei mai activi din acest punct de vedere fiind locuitorii din Moldova (80,2%). Este de remarcat faptul că, în comparaţie cu 2010, procentul celor care se declară persoane religioase a crescut cu 3% în timp ce ponderea celor care merg la biserică de obicei scade cu 7%.

Unul din 10 participanţi la studiu declară că, în acest an, a ţinut integral Postul Paştelui, aproape jumătate (47%) susţin că au postit în zilele de miercuri şi vineri, 17% ţin post în Vinerea Mare, iar aproape un sfert (24%) nu practică acest obicei. 20% dintre respondenţi s-au spovedit deja, 41% vor face acest lucru în perioada imediat următoare, iar mai mult de o treime (37%) nu practică acest obicei.