Până sa ajunga moneda, aurul era utilizat ca podoaba a regilor si monahilor. In Biblie, aurul apare in circa 500 de versete, daca dati un search. Când Moise a coborât de pe Muntele Sinai pentru a livra cele 10 porunci poporului, i-a gasit pe acestia inchinandu-se la un vitel de aur. S-a enervat cumplit, l-a topit pe vitel si a facut bijou-uri din aur. Templul lui Solomon era si el plin de aur, iar atunci cand regina din Seba a venit in vizita la el, ea ar fi adus circa 3 tone de aur (dupa altii, 4,5 tone). Nimeni nu se gandea atunci sa faca monede, scrie Dan Popa pe blogul lui

In 532, dupa ce 10.000 de oameni au construit in 6 ani biserica Sf Sofia din Constantinopol (utilizand 12 tone metrice de aur), se zice ca împăratul bizantin Justinian ar fi exclamat: „Solomon, te-am depăşit!”

volume tranzactionate

volume tranzactionate

Foto: Hotnews

Iustinian stia cum sa utilizeze aurul. El mostenise circa 10 de tone de aur cu care a finantat lucrari publice, dar si-a si mituit dusmanii pentru ca acestia sa nu ii atace domeniile. O vreme chiar i-a reusit strategia...

(Dupa cativa ani…)

Spania, sec 16. Intra in tara importante cantitati de aur. Spaniolii se lenevesc si mai mult cheltuie decat produc. Un observator spaniol, Pedro de Valencia, scria in 1608, “Atât de mult argint şi aur. . . întotdeauna au fost o otravă letală pentru republici şi oraşe. Ei cred că aurul tine de foame, dar aratul si pasunatul si pescuitul sunt ceea ce ne da hrană”

destinatii in timp

destinatii in timp

Foto: Hotnews

Spaniolii mai cumparau metale pretioase de la alte state, marindu-si astfel datoria externa. Prin 1550 se spunea ca Spania nu mai e a Spaniei, ci a datornicilor sai. Cam cum este astazi America, daca vreti. In plus, spaniolii au mai comis si o alta gafa in anul de gratie 1492, care i-a costat economic pe termen mediu si lung. S-au apucat de i-au expulzat pe evrei si pe musulmani. Cele doua categorii erau cele mai bine educate din tara, spaniolii crestini fiind ori razboinici ori romantici, dar cam analfabeti. Spania a pierdut astfel o clasa importanta de comercianti in acea vreme.

Nu mai zic de Carol V, care a urcat pe tron în 1516 la moartea bunicului său,

Ferdinand, si care voia sa fie nu numai monarhul Spaniei ci al intregii Europe. Ambitia lui era sa conduca Sfântul Imperiu Roman. Partea proasta e ca pentru asta trebuia sa fie ales de niste germani numiti de Papa, germani care se numeau „electori”. Fireste, Carol a vrut sa le cumpere voturile, pentru a castiga astfel competitia dintre el si francezul Francisc I . A inceput o “licitatie” a spagii, francezul avandu-i in spate pe bancherii genovezi. Carol a pierdut, ramanand si fara 850.000 de florini dati mita. Dupa asta, s-a angajat intr-un razboi de 27 de ani cu

destinatii

destinatii

Foto: Hotnews

Francis I.

În 1523, spaniolul Cortes ii cere lui Carol V sa reduca conţinutul de aur din monede. Incet incet incepe Marea Depreciere.

(Dupa alti ani…)

Consecinţele financiare ale primului razboi mondial au fost îngrozitoare. Datoriile naţionale erau de cateva ori mai mari decat inainte de conflict. SUA datora 2 miliarde USD, în timp ce Franţa, Italia şi Rusia fiecare aveau de achitat Marii Britanii circa 500 milioane dolari. Rezervele totale de aur ale Angliei, Frantei si Germaniei nu depaseau 2 miliarde dolari.

Cum credeti ca si-au regularizat intre ele datoriile?

PS In grafice aveti volumele de aur tranzactionate in uncii si dolari, cum s-a

pret aur

pret aur

Foto: Hotnews

modificat structura destinatiei aurului si cum e acum. Datele sunt de la Consiliul Mondial al aurului, cifrele fiind din martie 2011. Adica recente. In graficul din stanga aveti evolutia pretului aurului in ultimii 6 ani. Observati cum de prin 2008, cam pe cand criza a lovit lumea, pretul creste. Investitorii il vad ca pe un instrument de protectie la crize, investind in metalul galben si urcandu-i pretul.

Unii spun ca in curand vom asista la corectii de pret. E posibil. Deocamdata insa, pretul lui sarise ieri de 1500 de dolari.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa