Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Chinei o va depasi pe cea a Statelor Unite, devenind pana in 2016 cea mai mare economie a lumii. Raportul FMI mai arata ca productia economica reala a Chinei o va depasi pe cea din Statele Unite in viitorul foarte apropiat, scrie Wall Street Journal.

SUA ar ramane cea mai mare piata din lume, in timp ce moneda chineza ramane puternic subevaluata.

China a avut cea mai rapida crestere economica din lume in ultimele aproape trei decenii, urcand in medie cu 10 procente in fiecare an.

China a cumparat volume record de petrol, gaze naturale, carbune, cupru, aluminiu, aur, minereu de crom si minereu de fier in acest an.

China consuma mai mult de o treime din productia de aluminiu din lume, un sfert din productia de cupru si o zecime din productia de petrol.

China este cel mai mare producator de aur, metale pamanturi rare, otel, carbune si cupru din lume. Este totodata cel mai mare producator si consumator de produse alimentare si agricole. Tot aceasta tara este cel mai mare producator de carne de porc din lume, cel mai mare producator de fructe de mare din lume, care furnizeaza 35% din totalul produselor fructe de mare la nivel mondial. Este cel mai mare producator de textile si cel mai mare producator de produse electronice.

China investeste acum masiv in terenuri, alimente, energie si alte resurse naturale. Sute de miliarde de dolari sunt investite in prezent de catre China in resurse naturale din Africa, Australia, Brazilia, Rusia, Irak, Iran, Albania, Afganistan, Qatar, Europa, Canada, Asia de Est, si SUA.