"Discutia privind momentul optim al trecerii la euro e mai veche, stiti asta. Criza a demonstrat ca Uniunea are ea insasi noi provocari carora trebuie sa le faca fata. Adoptarea euro este un plan ambitios, iar pentru o economie aflata in convalescenta cum e cea a Romaniei, decizia de a amana trecerea la euro este una corecta”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

"Este important sa se inteleaga ca este vorba de un proiect national care va trebui pus in practica indiferent de partidul care e la guvernare. Acest proiect trebuie mai intai inteles, apoi acceptat si in final implementat”, a mai spus Tanasescu.

  • Trecerea la euro presupune o mai buna competitivitate

Potrivit fostului minstru de finante, pentru a trece la euro intr-un mod sustenabil, minimizand riscurile unor derapaje ulterioare, e nevoie sa “ducem” nivelul de competitivitate catre nivelul European, ceea ce presupune trecerea a inca unui interval de timp necesar. "Adoptarea monedei unice europene este un plan ambitios, care presupune sa ai o competitivitate la nivelul apropiat de indicatorii europeni si programul pe care il ai in vedere pentru asta sa fie unul de lunga durata", a mai precizat demnitarul roman.

Tanasescu se afla de cateva zile in tara, urmand sa ia parte la discutiile din cadrul primei evaluari a noului acord incheiat cu FMI. In opinia sa, Romania trebuie sa accelereze reforma in domeniul companiilor de stat, sa intareasca relatia autoritatilor locale cu bugetul si sa continue procesul de intarire a stabilitatii financiare. "Intarirea stabilitatii este cruciala", a punctat fostul ministru.

  • Reforma companiilor de stat trebuie accelerata

"Reforma companiilor de stat trebuie accelerata. Cu cat aceste companii vor fi mai eficiente, cu atat presiunea asupra cheltuielilor bugetare va scadea. In al doilea rand, trebuie imbunatatita relatia autoritatilor locale cu bugetul si cand spun aceasta am in vedere dimensiunea arieratelor. In privinta stabilitatii financiare, Romania a dovedit pana acum succese remarcabile", a explicat fostul ministru al Finantelor.

"Este inca mult de muncit, dar am convingerea ca Romania va iesi mai bine orientata si mai sanatoasa din punct de vedere economic din aceasta criza", a conchis Tanasescu.