Standard & Poor's a revizuit in scadere perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Japoniei, de la stabila la negativa, si a aratat ca deficitul fiscal al tarii va creste din cauza costurilor reconstructiei tarii, potrivit Bloomberg. In opinia agentiei de evaluare financiara, costurile reconstructiei zonelor devastate de cutremurul si tsunamiul de luna trecuta ar putea fi cuprinse intre 245 si 612 miliarde de dolari.

Astfel, S&P apreciaza ca deficitul fiscal al tarii va creste cu 3,7% din PIB pana in 2013.

"Am revizuit perspectiva ratingului pe termen lung a Japoniei la negativa pentru a reflecta potentialul pentru o revizuire in scadere, daca deteriorarea fiscala va depasi in mod considerabil aceste estimari, in absenta unei consolidari fiscale mai pronuntate", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Standard & Poor's a mai aratat ca nu se asteapta ca dezastrul de luna trecuta sa afecteze potentialul de crestere economica al Japoniei pe termen mediu.

Dupa anuntul Standard & Poor's, CDS-urile Japoniei au crescut cu un punct de baza, la 77 puncte de baza. Acest nivel este cu cateva puncte mai mare decat valoarea inregistrata inaintea cutremurului si cu mult sub varful de 120 puncte de baza inregistrat dupa dezastru.

Saptamana trecuta, guvernul nipon a aprobat majorarea bugetului pentru exercitiul fiscal curent cu 4.000 de miliarde de yeni (aproximativ 49 miliarde de dolari), pentru a asigura fondurile necesare pentru prima faza a lucrarilor de reconstructie a zonelor devastate de cutremur si tsunami, urmand ca in aceasta saptamana proiectul sa fie trimis in Parlament.

In plus, guvernul nipon va redirectiona aproximativ 2.500 de miliarde de yeni alocate initial pentru sprijinirea programului de pensii si va reduce fondurile destinate ajutoarelor externe.

Acesti bani nu vor acoperi insa costurile lucrarilor de reconstructie, in conditiile in care oficialii niponi estimau luna trecuta ca acestea s-ar putea ridica la peste 300 miliarde de dolari.