Organismele de reglementare din Uniunea Europeana au demarat vineri doua investigatii pe piata CDS-urilor, instrumente financiare utilizate pentru asigurarea riscului de neplata a imprumuturilor, potrivit Reuters.

Comisia Europeana a anuntat vineri ca va investiga daca 16 banci de investitii si Markit, furnizor de informatii de pe piata CDS-urilor, s-au inteles intre ele sau au facut abuz de pozitie dominanta.

In acelasi timp, CE a aratat ca a demarat investigatii impotriva a noua din cele 16 banci si a ICE Clear Europe, casa de clearing pentr CDS-uri detinuta de InterContinental Exchange, pentru a verifica daca tarifele preferentiale acordate bancilor au afectat concurenta.

"CDS-urile sunt utile pietelor financiare si economiei. Cu toate acestea, evenimentele recente au aratat ca tranzactionarea acestei clase de active sufera de pe urma unor deficiente care nu pot fi rezolvate doar prin reglementare", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta.

Cele 16 banci vizate sunt JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole si Societe Generale.

Un credit default swap (CDS) este un instrument financiar derivat care are scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix (credite, obligatiuni) intre doua parti. Cumparatorul unui CDS este protejat impotriva riscului de neplata al respectivului instrument cu venit fix (default risk) in timp ce vanzatorul CDS-ului garanteaza bonitatea titlului care face obiectul swap-ului. Astfel, riscul de neplata este transferat de la detinatorul titlului cu venit fix la vanzatorul swap-ului.