"Romania isi mentine obiectivul 2015 de adoptare a monedei euro", a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern de vineri. Boc a spus ca aceasta este decizia Guvernului in urma consultarii cu membrii coalitiei de guvernare, cu Mugur Isarescu si presedintele Traian Basescu. "Nu avem niciun motiv sa renuntam la acest obiectiv. Prin ceea ce facem astazi facem ce trebuie ca Romania sa adere in 2015 la zona euro", a precizat premierul. Guvernul a aprobat, vineri, programul de convergenta, prin care Romania isi mentine obiectivul de aderare la zona euro in 2015.

Potrivit premierului, moneda euro va contribui la diminuarea dobanzilor pe care romanii le platesc si nu va avea legatura cu o eventuala crestere a preturilor la bunuri si servicii.

Data exacta de aderare va fi stabilita insa in urma discutiilor cu partenerii europeni, urmand a fi aleasa impreuna cu acestia data de pe parcursul anului 2015 cand Romania va intra in zona euro, a explicat premierul.

Prin Programul de convergenta pentru perioada 2011-2014 nu se au in vedere impozite si taxe noi, a mai spus Boc.

"Romania si-a indeplinit si isi indeplineste prin masurile pe care le-a luat si le ia motivele in vederea aderarii la euro in 2015. Romania si-a pregatit terenul necesar pentru a adera la zona euro, cu conditia sa nu faca pasi inapoi in anii urmatori", a mai spus Boc.

Acesta a mai spus ca s-a stabilit infiintarea unui Comitet interministerial pentru trecerea la euro, presedintele urmand sa fie primul-ministru, iar vicepresedinte guvernatorul BNR. Comitetul interministerial va monitoriza indeplinirea obligatiilor astfel ca Romania sa fie pregatita in 2015 pentru aderarea la zona euro.