Directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat duminica, la Pro TV, ca au existat "atacuri serioase" asupra monedei nationale, respectiv operatiuni licite facute de speculatori, relateaza Mediafax.

Ungureanu a spus ca SIE acorda atentie fenomenelor economice internationale de natura sa influenteze inclusiv situatia interna a Romanie.

El a precizat ca sunt urmarite previziuni monetare, variatii de bursa, diferite tipuri de contracte, inchegarea sau desfacerea unor monopoluri.

In acest context, intrebat daca se poate spune ca din exterior au existat incercari de a ataca leul, directorul SIE a raspuns: "Da".

Intrebat daca aceste atacuri au avut loc in sau dupa octombrie 2008, Ungureanu a raspuns: "Dati-mi voie sa nu fiu precis cu data, va pot confirma insa acest lucru: au existat atacuri serioase asupra monedei nationale".

Intrebat cine a atacat leul, Ungureanu a raspuns: "Bineinteles, vorbim de speculatorii care au atacat si alte monede nationale in perioada pe care o descrieti".

El a mentionat ca aceste atacuri sunt, de fapt, operatiuni comerciale licite.

Intrebat daca ar considera ca fiind o operatiune de succes informarea oferita de SIE catre BNR in privinta acestor atacuri, Ungureanu a raspuns ca este una dintre sarcinile de care s-a achitat SIE.