Citeste documentul complet in atasament sau vezi mai jos principalele modificari aduse legii fundamentale a pietei muncii.
Principalele modificari/reformulari introduse:
- Contractul de munca se incheie in forma scrisa anterior inceperii activitatii salariale prin grija angajatorului. Contractul se inregistreaza in registrul salariatilor si se transmite la ITM.
- Perioada de proba este de maxim 90 zile pentru functiile de executie si 120 zile pentru functiile de conducere.
- Primele 6 luni de la debutul in profesie sunt considerate STAGIATURA pentru absolventii de invatamant superior. La sfarsitul perioadei, angajatorul va elibera salariatului o adeverinta vizata de ITM. Efectuarea stagiului se va reglementa prin lege speciala.
- Daca in desfasurarea activitatii salariatul trebuie sa detina un aviz/autorizatie ce se reinnoieste, iar acesta nu respecta acest fapt, contractul de munca inceteaza de drept dupa 6 luni de la data la care trebuia efectuata reinnoirea.
- In cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu diminuarea salariului.
- Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoara o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza.
- Perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de vina salariatului (necorespunzator profesional, inapt medical dovedit prin expertize).
- Termenul de preaviz in cazul demisiei este de maxim 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie si 45 de zile pentru salariatii cu functie de conducere sau conform clauzelor din contractul de munca daca s-a semnat in alt fel.
- Contractul de munca cu perioada determinata este de maxim 36 de luni. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
- Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
- Prin exceptie, durata de 48 ore/saptamana inclusiv orele suplimentare, poate fi prelungita, insa media pentru o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore/saptamana.
- Pentru anumite profesii sau activitati, stabilite prin contractul colectiv de munca, perioada de referinta se poate stabili pana la 6 luni.
- In plus, sub rezerva legalitatii reglementarilor privind protectia sanatatii, din motive tehnice si de organizarea a muncii, perioada de referinta poate fi de maxim 12 luni.
- Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in termen de 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
- In perioada de reducere a activitatii se pot acorda zile libere platite pentru orele suplimentare in urmatoarele 12 luni.
- Salariatii ce desfasoara munca de noapte beneficiaza fie de reducerea cu o ora a duratei muncii, fie de un spor de 25% pentru munca prestata noaptea.
- In cazul in care programarea concediului de odihna se face fractionat, angajatorul are obligatia ca cel putin o perioada intr-un an sa fie de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Vezi in atasament Legea privind noul Cod al Muncii, asa cum a fost publicata in M.O.
Multumesc pentru un eventual raspuns.
Termina cu balivernele astea cu vai o sa murim ca lucram sambata sau duminica. Se intampla si pana acuma cu sau fara lege.
Nu zic ca este normal dar nu este o tragedie atata timp cat se compenseaza in zile libere sau in salarii mai mari proportional cu timpul lucrat.
Problema grava este munca la negru pe care nu a incearcat, nu va incerca sa o combata nimeni!
6 zile de munca; 120 zile de training etc. Te rog! Uita-te mai cu atentie la tot Codul Muncii cel nou si cel dinainte care a tinut ani buni.
Parerea mea: fara a fi cu vreo culoare de partid vei constata personal ca cei care exercita puterea guvernamentala si parlamentara astazi sunt total neintelepti in deciziile pe care le-au luat pana in ziua de astazi. Este cineva care are un interes ciudat. Nu visez, nu dorm. Roadele se vor vedea in viitor!
in ce oras mic e chirie 450e la apartament mic ?
in Firenzze cu 500$ pe luna gasesti apartament 2 camere de 50-60mp
intretinere 200e/luna ... poate pe timp de iarna , si asta la un apartament de peste 70 mp (si iarna in zone unde e iarna , nu in jumatatea de sud , unde iarna sunt min 10 grade .
PS salariu mediu acolo este de 1500e
un mic calcul pentru tine :
- 1500e=6165ron , la noi : 1440ron
- 6165/1440 = 4.28
deci si daca ceea i fi spus e adevarat , tot as perefera , avand in vedere un castig de mai mult de 4 ori mai mare ca la noi , si preturi de 2-3 ori mai mari
Daca vei ridica salariul minim la 750 de Euro, nu vei face decit sa cresti somajul fortat! Vezi care sint cauzele somajului fortat (somajului involuntar) si apoi iti vei da seama ce prostie ai scris!
Sunt foarte curios care sunt?
dar sigur italia si germania au salariu minim .
nu mai pune caruta inaintea boilor.
cine-i tampit sa dea cu piciorul la 25 mil/luna ? :))
probabil ca pe terenul ala cresc diamante de au mosii atatia bani bani.
las-o ca macane :))
de ce sa munceasca daca era bani care vin si nu trebuie sa faci nimic?
chiar daca este mai outin decat ar castiga daca ar munci.
Se intampla mult mai des decat crezi. "Aaa mi-ai adus ciorba cu mamaliga!? Dar eu vreau friptura si vin de ala bun de-al matale." (pe langa bani ofc)
25 iti iese daca stii aritmetica... si de fapt ies 20,21 sau 22 daca nu sunt sarbatori si e o luna plina.
Foarte multi o sa-ti spuna ca "nu se merita".
Mai bine ajutor social si toata ziua la birt.
Daca sunt lideri sindicali corupti, si sunt, atunci sa se aplice vorba presedintelui in cazul Botis: avem legi si institutii si sa raspunda in fata lor, nu sa modifici un set intreg de legi numai ca sa slabesti puterea sindicatelor.Asa va slabi puterea romanilor de a se lupta pentru salarii mai mari, asa vom deveni si mai slugi decat suntem. Ne vom feudaliza, vom iesi din Europa, cu visul american in brate.....
Angajatii, adica noi cei multi, dorim sa avem avantaje cit mai multe, oferite prin lege, de la angajatori. Dar tot ceea ce obtinem peste moralitate, va fi imediat sesizat de catre angajatori, si se va intoarce impotriva noastra, a angajatilor, chiar la locul de munca. Asa ca, mai bine privim angajarea ca simplu proces de vinzare-cumparare a fortei de munca. Daca intelegem asta, noi angajatii, saraci dar foarte multi, ar trebui sa avem grija de moralitate. E in interesul nostru.
Citesc codul muncii si vad ca n-am avut grija de moralitate. Am obtinut de la angajatori, prin sindicate si presiune politica, citeva drepturi care nu ni se cuvin, imorale. Ele de fapt nici nu ni se vor acorda in practica, dar i-am oferit astfel angajatorului dreptul moral de a ne pacali. Si o va face, caci si noi am incercam sa-l pacalim cu acest cod, ca si cu cel precedent.
Se vor gasi insa suficient de multi sa creada exact opusul, ca acest cod ne dezavantajeaza pe noi, angajatii. Prostii (saraci sau bogati) cred ca li se cuvin multe drepturi si putine obligatii. Gratuitati nu exista decit daca cineva le produce pentru altcineva. Solutia e sa fim morali, adica drepturile si obligatiile angajatorului si ale angajatului trebuie sa fie (aproximativ) egale. Altfel realitatea se intoarce pe rind, ba impotriva saracilor, ba impotriva bogatilor, iar in final tuturor ne vine rindul sa suferim.
Sa mai punem la socoteala si iluzia cu "locul meu de munca":
"Intr-o oarecare masura, ne lasam pacaliti chiar de limbajul pe care il folosim pentru a descrie situatia. Vorbim de locul “meu” de munca, de locul “tau” de munca, de locul “lui” sau al “ei” de munca; folosirea pronumelui posesiv nu indica o posesiune reala.
Tot asa, vorbim de croitorul “meu”, de angajatul “meu” sau de clientul “meu”, insa ar fi grotesc sa se impuna drepturi de proprietate in aceste relatii. Toate se bazeaza pe reciprocitate, nu pe proprietatea cuiva. Utilizarea termenului “meu” nu implica dreptul de proprietate.
Daca asa ar sta lucrurile, atunci as putea sa ii interzic angajatului “meu” sa isi paraseasca slujba. In cazul clientului “meu”, l-as putea impiedica sa cumpere de la un concurent. Si in cazul croitorului “meu”, drepturile mele ar fi incalcate daca el s-ar muta in alt oras, ar iesi la pensie sau si-ar schimba ocupatia.
Un loc de munca este rezultatul unui acord voluntar intre doua parti – angajatul si angajatorul. El nu poate sa se afle in proprietatea nici uneia dintre acestea. Muncitorul nu poseda locul “lui” de munca, la fel cum sotul nu este proprietarul sotiei “lui”.
(...)
Legile nu il obliga pe muncitor sa isi justifice decizia de a parasi o slujba, iar relatia angajat-angajator ar trebui sa fie complet simetrica. "
Walter Block
daca vreun angajat avea impresia ca era pastrat intr-o firma din cauza unei legi, se insela amarnic. in schimb, companiile, in speciale cele mari, se fereau sa angajeze pentru ca nu putea disponibila usor.
ce nulitate trebuie sa fie omul care doreste sa lucreze intr-o firma care nu-l doreste, doar pentru ca legea nu-i permitea usor sa primeasca un sut in fund pentru a-si gasi exact companie care i se potrivea.
boc chiar are dreptate aici. companiile la care viseaza sa lucreze oricine ii vor angaja direct mult mai usor ca inainte.
daca vezi ca e penurie de locuri de munca si ca toti somerii sunt niste oameni super-harnici si super-calificati care nu cer decat un loc de munca si salarii corecte, de ce nu creezi dumneata o intreprindere ca sa le valorifici potentialul?
a, nu? e greu sa te implici? mai bine astepti? pe cine sa asteptam? pe vechiul "sa se faca!"?
sau poate europarlamentarul Becalllli ?
come on .....
sunt buni si ei undeva: la datul din gura. e usor asa.
Ce face acest guvern? Lasa libere toate portitele pe care un angajator de rea credinta le poate folosi pentru a face abuzuri. Ce inseamna asta? Inseamna ca si noi, in calitatea noastra de cetateni cu drept de vot si platitori de taxe putem considera ca nu s-a respectat contractul incheiat in momentul votului, deci ar trebui folosite prevederile prezentului cod sa-l dau afara pe boc! Totul depinde de noi si ar trebui sa lasam deoparte comoditatea!
Inteleg ca fostul cod al muncii plus presiunea sindicatelor au generat o clasa de membrii ai "sistemului" care sunt incompetenti deci trebuia schimbat. Problema este ca aceasta schimbare a fost facuta de membrii ai aceluiasi "sistem" care cu incompetenta lor nu au putut tine piept dorintelor patronatului. Aceasta incompetenta a generat o lege care este nu este echilibrata si nu protejeaza contra abuzurilor.
poporul roman cuprinde si multi oameni competenti si seriosi, care se bazeaza pe propriile lor capacitati si pe propriul lor efort in a reusi. atat ca angajati, cat si ca patroni de intreprindere.
acesti oameni competenti sunt cei care l-au votat pe Emil Boc. iar guvernul tocmai asta face, incet-incet, isi respecta mandatul respectiv.
or crezi ca numai dumneata esti votant (si roman) pe lumea asta? ei, mai suntem si noi, ceilalti. sa te obisnuiesti cu gandul asta.
Sint sigur ca te rogi de sefii tai sa te plateasca, in loc sa pleci acasa exact in secunda terminarii programului.