Portugalia a vandut miercuri certificate de trezorerie la trei luni in valoare de 1,117 miliarde de euro, la un randament in crestere, potrivit AFP. Aceasta este prima emisiune de obligatiuni a Portugaliei dupa ce premierul demisionar, Jose Socrates, a anuntat ca tara sa a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, cu privire la primirea unui ajutor financiar in valoare de 78 de miliarde de euro.

Randamentele cerute de investitori s-au ridicat la 4,652%, de la 4,046% pentru emisiunea similara din 20 aprilie, potrivit Agentiei portugheze de administrare a datoriei.

Valoarea initiala a emisiunii era cuprinsa intre 750 milioane de euro si un miliard de euro.

"Portugalia continua sa emita obligatiuni, desi va primi un ajutor extern. Nu exista niciun dubiu ca randamentul este foarte mare pentru o scadenta atat de scurta, insa statul a reusit sa atraga mai multi bani decat preconiza", a declarat Filipe Silva, analist la banca Carregosa.

Premierul portughez demisionar, Jose Socrates, a anuntat miercuri ca Portugalia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, cu privire la primirea unui ajutor financiar. Imprumutul in valoare de 78 de miliarde de euro, va fi acordat pe o perioada de trei ani.

Portugalia a cerut la inceputul lunii trecute asistenta financiara de la Uniunea Europeana (UE), dupa ce criza politica a impins costurile de finantare la niveluri record, devenind al treilea stat din zona euro care solicita ajutor international. Randamentele obligatiunilor emise de guvernul portughez au atins niveluri record dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat in data de 23 martie, ca urmare a respingerii de catre Parlament a propunerilor de reduceri bugetare.