Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Adoptarea euro in 2015 este posibila, chiar daca aspectele tehnice sunt greu de atins

Adoptarea euro in 2015 este o data ambitioasa, insa este o tinta posibil de atins, chiar daca aspectele tehnice sunt pe zi ce trece mai dificile, declara guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Executivul a decis saptamana trecuta sa mentina anul 2015 ca data de trecere la moneda europeana, de la 1 ianuarie, urmand ca de la 1 decembrie 2015 in circulatie sa existe numai moneda europeana.

'O schimbare a datei ar fi generat discutii nesfarsite pe o problema fara fond si ar fi dus spre o relaxare... Pana in 2015 mai sunt patru ani, nu este chiar de azi pe maine', a conchis guvernatorul.

Economia Portugaliei se va comprima cu circa 2% in 2011 si 2012

Portugalia se indreapta spre doi ani de recesiune economica, a anuntat ministrul portughez de Finante, Fernando Teixeira dos Santos, care a precizat ca programul de sprijin financiar negociat cu UE si FMI mizeaza pe o contractie a Produsului Intern Brut de aproximativ 2% in 2011 si 2012. El a mai spus ca relansarea activitatii economice va incepe in 2013 si se va baza pe exporturi.

Portugalia a inregistrat o crestere economica de 1,4% in 2010, dupa ce in 2009 s-a aflat in recesiune. Fernando Teixeira dos Santos a mai spus ca somajul va creste pana la 13% in 2013, urmand ca apoi sa inceapa sa scada.

Ministrul portughez de Finante a prezentat ieri programul de asistenta financiara pe o perioada de trei ani incheiat de Portugalia cu UE si FMI. Valoarea acestuia este de 78 miliarde de euro.

INS: Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 24,3% in primul trimestru

Cifra de afaceri din industrie a crescut in primul trimestru al acestui an cu 24,3% fata de perioada similara din 2010, in principal datorita cresterii din industria prelucratoare (plus 25,6%). Industria extractiva a crescut cu 0,2%, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria bunurilor intermediare (plus 36,7%), industria bunurilor de capital (plus 31,2%), industria energetica (plus 23,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (plus 9,5%) si industria bunurilor de uz curent (plus 4,5%). In martie, comparativ cu februarie 2011, cifra de afaceri din industrie a crescut pe total industrie cu 17,7%, datorita cresterilor din industria prelucratoare (plus 18,4%) si din industria extractiva (plus 2,7%).

BCE si Banca Angliei au decis sa nu modifice dobanzile de politica monetara

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1,25%, in ciuda presiunilor inflationiste observate in zona euro in ultimele luni. Rata inflatiei din zona euro a crescut in luna aprilie, ca urmare a majorarii preturilor la combustibili, ajungand la 2,8%, comparativ cu un nivel de 2,7% in martie, potrivit primei estimari a Eurostat.

Inflatia a atins cel mai inalt nivel din ultimele 30 de luni si a depasit pentru a cincea luna consecutiv nivelul de 2%, tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE). BCE vrea sa mentina cresterea preturilor sub control, dar in apropiere de doua procente.

Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei (BoE) a decis tot joi sa pastreze dobanda cheie la nivelul de 0,5%, pe fondul unei redresari lente a economiei britanice. Banca Angliei nu a mai modificat dobanda cheie de la inceputul lunii martie 2009, in vreme ce BCE a decis majorarea ratei dobanzii de referinta de la nivelul record de 1% la 1,25% la inceputul lunii aprilie.