Dominic Bruynseels, presedintele Bancii Comerciale Romane (BCR) a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca, in acest moment, nu exista un calendar al listarii bancii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Deocamdata nu avem un calendar al listarii. Suntem in discutii in legatura cu o eventuala listare, dar nu exista un calendar", a spus Bruynseels, care a precizat ca o listare in acest moment nu va reflecta valoarea reala a bancii.

Totodata, el a mai aratat ca si lichiditatea redusa a pietei de capital reprezinta o problema in calea listarii. "Pentru aceasta e nevoie de o lichiditate care sa fie la un nivel international, iar in prezent nu este cazul. Am sperat ca listarea Fondului Proprietatea va duce la o lichiditate mai mare, dar nu s-a intamplat asa", a spus seful BCR.

Erste Bank a preluat in 2006 un pachet de 61,88% din actiunile BCR, pentru de 3,75 miliarde euro. Prin contractul de privatizare, actionarul majoritar al bancii avea obligatia sa listeze institutia de credit in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, adica pana in octombrie 2009. In 2009, BCR a semnat insa cu SIF-urile care detin circa 30% din actiunile bancii, un acord prin care listarea se amana cu doi ani. Listarea putea fi realizata mai devreme, la solicitarea celor cinci societati, daca piata de capital va da semne certe de revenire.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, arata la finele lunii martie ca grupul Erste cauta toate motivele pentru a nu lista BCR, intrucat pretul actiunilor ar fi sub cel la care banca austriaca a cumparat pachetul majoritar de actiuni in 2006.

"Cred ca sefii Erste cauta toate argumentele pentru a nu lista BCR. O listare a BCR acum ar duce pretul sub cel la care Erste a cumparat actiunile la BCR in 2006, iar asta nu ar fi bine pentru Erste", a declarat Ionescu la un seminar privind piata de capital.