Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus cu doua trepte ratingul Greciei, decizia reflectand temerile in crestere privind restructurarea datoriilor sale, potrivit Reuters. Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost retrogradat de la "BB minus" la "B", iar calificativul pentru datoriile pe termen scurt a fost coborat la "C" de la "B".

Ambele ratinguri raman sub supraveghere cu implicatii negative, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare a acestora.

S&P arata ca aceasta retrogradare ar putea avea un impact negativ asupra bonitatii a patru banci elene, prezente si in Romania. Cele patru banci sunt National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank.

"Bancile sunt mult mai afectate (decat alte companii) de retrogradarea ratingului unei tari, avand in vedere ca propriul rating ar putea fi coborat", a declarat Nikos Galousis, analist la Kappa Securities.

Dupa publicarea anuntului privind retrogradarea ratingului Greciei, moneda europana a atins cel mai scazut nivel din ultimele trei saptamani in fata dolarului american.

Ratingurile Greciei sunt plasate in categoria "junk" (nerecomandata investitiilor) de toate cele trei mari agentii de rating, in vreme ce toate celelalte state din zona euro au calificative din categoria "investment grade".