"In cazul unei restructurari a datoriei Greciei,se va putea vedea si un impact negativ semnificativ asupra economiei romanesti", a declarat pentru HotNews.ro, economistul sef al biroului local al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. Potrivit FT, investitorii sunt ingrijorati cu privire la impactul asupra sistemului bancar a unei restructurari a datoriilor uriase pe care Grecia le are- circa 335 miliarde de euro. Scenariile avansate pana in prezent vorbesc despre o restructurare “usoara” si alta “dura”, in ambele variante pierderile bancilor fiind semnificative. Institutiile de credit detin 72 de miliarde de euro in bonduri elene, adica 22% din totalul datoriei.

Efectele puternic negative ale unei restructurari au fost admise si de Lorenzo Bin Smaghi, unul dintre membrii consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE). "O eventuală restructurare a datoriilor Greciei va avea efecte catastrofale, precum ruinarea băncilor şi paralizarea economiei elene", apreciază acesta.

expunere banci

expunere banci

Foto: FT

  • restructurarea datoriilor ar avea ca rezultat falimentul unei mari părţi din sistemul bancar al Greciei

" Potrivit analizelor noastre, restructurarea datoriilor ar avea ca rezultat falimentul unei mari părţi din sistemul bancar al Greciei. De asemenea, economia ar fi îngenunchiată, cu efecte devastatoare la nivel social şi asupra menţinerii democraţiei în acest stat", a declarat Smaghi pentru publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.

O buna parte dintre detinatorii datoriei grecesti opereaza retele bancare si in Romania, impactul unei restructurari regasindu-se in afacerile derulate pe piata locala, au mai spus analistii economici pentru HotNews.ro

Acestia admit ca impactul unei posibile restructurari ar putea deregla sistemul bancar european si retelele operate de bancile elene in intreaga Europa. “E vorba in primul rand de dificultatile cu care sistemul bancar local se va confrunta si care s-ar putea transmite intregii retele", au comentat analistii chestionati de HotNews. Ei mai spun ca restructurarea va afecta si raportul monedei unice in fata altor valute.

Citeste aici editorialul lui Martin Wolf, pe aceeasi tema

De altfel, euro a fost performera negativa din piata valutara in acest inceput de mai, depreciindu-se 5% fata de dolar, dar si fata de alte valute majore. "Riscul unei vanzari agresive in cea de a doua jumatate a anului este ridicat", spun analistii Admiral Markets. Acestia enumera cei mai importanti factori de risc pentru moneda europeana:

1. Politica monetara

Declinul Euro a fost declansat de conferinta de presa ce a precedat ultimei sedinte de politica monetara: presedintele BCE, J.C.Trichet a fost moderat in privinta inflatiei si ingrijorat de aprecierea Euro din ultimele luni. Daca in urma cu cateva saptamani investitorii asteptau o majorare a dobanzii cheie cu 1,25%, acum s-au redus la jumatate: randament scazut, interes mic.

2. Pozitia oficialilor europeni

Anumiti oficiali UE considera ca nivelul la care a ajuns Euro, fata de dolar in principal, ameninta industria. Sa nu uitam ca industria germana si franceza au performat cel mai bine dupa criza din Grecia. Altii sunt de parere ca noi stimulente sunt necesare, pentru a revigora economiile statelor cu probleme. Toate aceste comentarii sunt negative pentru Euro.

3. Grecia & Irlanda

Retrogradarea de catre agentiile de rating si implicit costuri de finantare mai mari, restructurari, sporirea masurilor fiscale, speculatiile iesirii din zona Euro, toti sunt factori ce slabesc increderea in moneda europeana.

4. Un nou val de criza

Principala amenintare, panica din pietele financiare, ar duce la un flux de capital panicat din zona Euro catre lichiditate si siguranta (piata Americana, Aur, Argint). Cat timp investitorii au fost optimisti, au privit doar la randamentul oferit de activele cu risc, neglijand fundamentele nu tocmai solide, dar se pot panica rapid, iar cursul de schimb se va ajusta si va depasi gravitatea situatiei, ca de obicei: marii investitori vand la un pret supra-evaluat si cumpara apoi sub-evaluat.

5. Speculatiile din piata valutara

In acest an Euro s-a apreciat aproape 20% fata de dolar, oferind investitorilor un randament anualizat de 40%. Cum cotatiile au revenit la maximul ultimilor 3 ani si perspectivele sunt mai degraba sumbre, profiturile vor fi marcate. Pe de alta parte, un nou val de criza ar intensifica speculatiile pe deprecierea Euro fata de valutele de refugiu ca Dolarul, Francul Elvetian si Yenul Japonez.