Grupul AXA si-a lansat joi in mod oficial intrarea pe piata asigurarilor din Romania, prin divizia de asigurari de viata, Axa Life Insurance. Compania va fi condusa de Violeta Ciurel, fost director pentru European & International Affaires al ING. “Intrarea pe piața din România constituie o veritabilă provocare. Discutăm despre o piață cu un potențial de creștere extrem de mare” a declarat cu ocazia lansarii Cyrille de Montgolfier, CEO AXA pentru Europa Centrală și de Est.

La randul ei, Violeta Ciurel estimeaza ca pe termen mediu compania să ajunga printre primii 5 jucători locali în piața asigurărilor de viață din punct de vedere al achiziţiei de noi clienţi. În România, Grupul AXA a preluat în 2010 pachetul majoritar de acțiuni deținut de Vienna Insurance Group la compania Omniasig Life Insurance. Achiziția se înscrie în strategia grupului care vizează accelerarea dezvoltării pe piețele emergente, în special din Europa Centrală și de Est, piețe cu potențial mare de creștere.

Despre piata asigurarilor

Piaţa asigurărilor din România a scăzut cu 6,61% în primele trei luni din acest an la 2,14 miliarde lei, în condiţiile în care avansul de 3,34% al asigurărilor de viaţă a mai compensat din scăderea cu 8,84% a subscrierilor pe segmentul de asigurări generale, potrivit datelor preliminare prezentate de arbitrul asigurărilor.

În primul trimestru din 2010, asigurătorii înregistraseră un volum de prime brute subscrise de 2,29 miliarde lei.

Piaţa de asigurări generale a scăzut în primul trimestru din 2011 cu 8,84%, la 1,7 miliarde lei faţă de primul trimestru din 2010, în timp ce piaţa de asigurări de viaţă a sporit cu 3,34%, la 433,83 milioane lei.

Investitiile franceze din Romania

La finalul anului trecut, investitiile franceze din Romania erau de 7 miliarde de euro, Franta ocupand locul al treilea in randul investitorilor straini (dupa Germania si Italia). Exista circa 6000 de companii cu participare franceza la capital care opereaza in Romania. Una din cinci activeaza in distributie (retail si detail) si 3 companii din zece sunt in Bucuresti. Schimburile comerciale romano-franceze au fost de 5,5 miliarde de euro in 2010.