"Pentru ca aceasta tendinta de crestere sa continue este necesar ca cererea interna sa creasca si sa preia treptat din rolul pe care productia industriala si exporturile l-au avut pana acum. Ritmul de crestere al consumului privat va depinde de revenirea puterii de cumparare a populatiei. Aceasta a continuat sa scada in primul trimestru iar o schimbare de tendinta, care este de asteptat sa se manifeste in urmatoarele 1-2 trimestre, ar putea da semnalul necesar pentru consolidarea cresterii economice", a declarat pentru HotNews.ro Laurian Lungu, managing partner al institutului Macroanalitica.

Laurian LunguFoto: HotNews.ro

"Exceptand constructiile, in special cele rezidentiale, a caror revenire la nivelul cresterii de acum 4 ani o vad dificila, perspectivele in toate celelalte sectoare ale economiei sunt imbunatatite. Continuarea consolidarii fiscale si implementarea unor politici economice care sa evite un ciclu politic in perspectiva alegerilor din 2012 ar trebui sa asigure cadrul necesar pentru o revenire economica solida. Aceste date ale INS inseamna intr-adevar ca, din punct de vedere tehnic, am iesit din recesiune. Insa, mai importanta decat cifra in sine este consolidarea tendintei de revenire a economiei", a mai precizat Lungu.

Vezi si opinia sefului Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sau care sunt, in opinia consilierului Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, pericolele care trebuie sa le evitam.