"Datele oferite azi de INS confirma asteptarile majoritatii analistilor si anume ca: economia a atins un prag de jos in ultima parte a anului trecut trecand peste socul cresterii TVA si ca acum suntem intr-o lenta iesire din recesiune. Cifrele privind exportul si refacerea de stocuri indica si care sunt pistoanele iesirii din recesiune. Investitiile si consumul privat nu tureaza inca astfel incat sa traga economia si nu este surprinzator. Puterea de cumparare a fost puternic lovita si oamenii sunt mai precauti", a explicat profesorul Daniel Daianu pentru HotNews modul in care "citeste" comunicatul INS privind iesirea din recesiune a economiei. Iesirea din recesiune nu echivaleaza cu iesirea din criza, care la noi are o componenta majora legata de modelului de crestere economica, mai precizeaza Daianu.

Daniel DaianuFoto: HotNews.ro

Formarea bruta a capitalului s-a diminuat considerabil (cu circa 5% din PIB) in timpul recesiunii aici un rol jucandu-l si scaderea investitiilor straine, mai precizeaza Daianu. In opinia fostului ministru de Finante si europarlamentar, consumul final al gospodariilor ar putea fi revitalizat spre finalul anului. "Este posibil ca in ultima parte a acestui an sa avem o usoare crestere a consumului daca oamenii vor constata ca economia incepe sa se miste si vor capata mai multa incredere sa consume. Este mai probabil insa sa avem o crestere a consumului la nivel agregat nu atat ca marire a inclinatiei spre consum ci mai degraba fiindca sunt noi angajari in sistemul privat, mai spune Daianu.

Pericolele vin nu atat din interiorul economiei noastre, cat mai ales din exterior. "Este de vazut care va fi impactul disponibilizarilor din companiile de stat. Daca vom resusi sa absorbim mult mai bine si eficient fonduri europene aceasta va sustine revenirea economica, inclusiv consumul ca parte majora a cererii agregate si efortul investitional pe latura ofertei. Pentru revenirea din Romania este esential ca sa se evite falimente suverane in zona euro, care ar putea reingheta pietele financiare. Un risc intern poate fi necontinuarea consolidarii fiscale in conditiile in care avem nevoie de finantarea deficitului bugetar de pe piete", conchide Daniel Daianu.

Vezi si opinia sefului Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a lui Laurian Lungu sau care sunt, in opinia consilierului Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, pericolele care trebuie sa le evitam.