Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul va revizui acordul cu Rusia privind tranzitul gazelor pe teritoriul Romaniei

Guvernul va incepe, cat mai curand posibil, negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul Romaniei, se arata memorandumul de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana.

Documentul, obtinut de Mediafax, nu precizeaza un termen pana la care aceste negocieri trebuie finalizate. Sistemul national de transport al gazelor este administrat de compania de stat Transgaz Medias (TGN), controlata in proportie de 73,5% de Ministerul Economiei. Transgaz gestioneaza, totodata, si conductele prin care se tranziteaza gazul rusesc catre tarile din Balcani.

Oficialii Gazprom si cei ai Ministerului Economiei au discutat, anul trecut, posibilitatea renegocierii, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale catre tarile din Balcani. Contractul expira in 2011, precum si posibilitatea extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica.

Ministerul Economiei a anuntat, in februarie 2010, ca grupul rus Gazprom este interesat sa furnizeze gaze in Romania prin Romgaz Medias, fara intermediari, dupa ce acordurile cu acestia vor expira. In prezent, Romania importa de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE si Imex Oil, cu care are acorduri pana in 2012. WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.

Federetia Rusa tranziteaza gaze naturale pe teritoriul Romaniei de 37 de ani. Gazele rusesti intra in Romania pe la Isaccea (judetul Tulcea) si ies din tara prin localitatea Negru Voda (Constanta) spre Bulgaria si alte tari de pe culoarul balcanic.

CE estimeaza o crestere a PIB de 3,7% pentru Romania in 2012

Comisia Europeana (CE) estimeaza o crestere economica de 3,7% pentru Romania in anul urmator, sustinuta de cererea interna de consum, dupa cresteri de salarii in mediul privat. Prognoza este apropiata de estimarea Fondului Monetar International (FMI), de 3,75-4%. Pentru acest an, CE estimeaza o crestere a PIB de 1,5%, aceeasi cu cea prognozata de Guvern si de FMI.

"Consumul populatiei isi va reveni ca urmare a unor cresteri salariale mai rapide", noteaza CE in prognoza economica de primavara a Uniunii Europene.

Comisia anticipa in raportul precedent, din toamna anului trecut, o crestere a PIB de 3,8% pentru 2012. Cresterile de productivitate din ultimii ani in sectorul privat, doar partial atribuibile reducerii numarului de angajati, ar putea sa conduca la salarii mai mari si, odata cu avansul cererii de consum, la noi oportunitati de angajare. Consumul guvernamental va urca usor, dar va fi limitat de continuarea consolidarii fiscale.

Pe langa consumul privat, investitiile vor fi si anul urmator unul dintre principalii factori de crestere, in contextul continuarii modernizarii infrastructurii tarii si a adaptarii companiilor la cererea interna si externa, se arata in raportul CE.

Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, dupa ce PIB a crescut cu 0,6% in primul trimestru din 2011, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut, potrivit primelor estimari anuntate vineri de Institutul National de Statistica.

SUA: Inflatie anuala de 3,2 procente in aprilie, un maxim al ultimilor doi ani si jumatate

Inflatia in Statele Unite a atins un nou maxim al ultimilor doi ani si jumatate in aprilie, pe fondul majorarii preturilor la alimente si benzina. In timp ce alimentele si benzina au majorat preturile luna trecuta, ritmul de crestere a incetinit considerabil comparativ cu luna martie.

Departamentul american al Muncii a anuntat, vineri, ca indicele preturilor de consum s-a majorat cu 0,4% in aprilie fata de luna precedenta, comparativ cu o crestere lunara de 0,5 procente consemnata in martie. Majorarea, in linie cu estimarile analistilor, a urcat inflatia anuala la 3,2 procente, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.