Presa europeana de luni analizeaza posibilele consecinte economice, in special in cazul Greciei, ca urmare a arestarii sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, spunand ca retinerea inseamna si sfarsitul carierei sale politice, prabusirea candidaturii la prezidentiale din Franta si pateaza imaginea tarii sale, trece in revista AFP. Tari precum Grecia sau Portugalia deplang situatia amintind ca Strauss a fost mereu aproape de tarile cu economii mai slabe.

Dominique Strauss-KahnFoto: Reuters

Grecia

Presa greaca considera ca retinerea sefului FMI va complica eforturile guvernului de a obtine un sprijin suplimentar de la partenerii sai europeni, iar dificultati financiare vor fi in detrimentul influentei europeane in cadrul FMI.

"Atena in primejdie," scrie Kathimerini (lineral), mentionand ca seful FMI a fost "in prim-planul discutiilor recente cu privire la un nou imprumut posibil UE-FMI in Grecia." "Arestarea sa pare sa submineze aceste negocieri."

"O servitoare aduce haosul intre Europa si America," spun socialistii greci vazand in scandalul "o lovitura pentru eforturile Greciei."

Germania

Ziarul german Handelsblatt Economic si Financial Times Deutschland subliniaza ca acest caz vine intr-un moment foarte prost in timp ce discutiile privind datoria Greciei sunt in plina desfasurare.

Handelsblatt considera ca grecii pierd un aliat, deoarece Dominique Strauss-Kah a fost mai pregatit sa pledeze cazul lor, iar Berliner Zeitung a scris ca in cazul in care faptele se dovedesc a fi corecte, este sfarsitul carierei sale ca sef al FMI, dar si pentru candidatura sa la prezidentialele franceze.

Spania

Ziarul spaniol El Mundo spune ca acest scandal "zguduie FMI in situatii de criza", iar El Pais scrie ca "nici socialistii francezi, nici FMI nu pot acoperi acuzatia de abuz sexual."

Integral in EurActiv.ro