Rata anuala a inflatiei din Marea Britanie a urcat in luna aprilie la 4,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, ca urmare a cresterii tarifelor in sectorul transporturilor si a majorarii accizei la alcool si tutun, potrivit Reuters. Comparativ cu luna martie, preturile de consum au crescut cu 1%, iar institutul national de statistica a aratat ca o inflatie lunara atat de ridicata a fost inregistrata doar o singura data in istorie.

Analistii se asteptau ca rata anuala a inflatiei sa fie de 4,2% in aprilie, dupa o scadere surprinzatoare la 4,0% in martie.

Economistii isi exprima insa ingrijorarea in legatura cu avansul inflatiei de baza, care elimina efectul preturilor volatile, precum alimente si combustibili. Acest indicator a crescut la 3,7%, fiind cea mai mare rata anuala inregistrata vreodata.

Lira sterlina s-a apreciat dupa publicarea acestor date, alimentand speculatiile ca banca centrala va majora dobanda de politica monetara de la nivelul record de 5% pana la finele acestui an.