Christine Lagarde este "cvasi-inscaunata" candidatul UE pentru preluarea postului de director general al FMI, vacant dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, a declarat vineri o sursa europeana, care crede ca un "semnal" in acest sens va fi dat la reuniunea G8 de saptamana viitoare, relateaza agentia AFP.

Christine LagardeFoto: Reuters

"Lagarde este cvasi-inscaunata", a declarat aceasta sursa, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. "Ar trebui sa avem un semnal la Deauville", unde se vor reuni, in 26 - 27 mai, sefii de stat si de guvern din cele opt tari industrializate ale lumii: Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia.

"Europa trebuie sa reactioneze repede" prezentand un candidat, "postul trebuie preluat imediat", a subliniat aceasta sursa europeana.

Acest lucru ar trebui facut cu riscul reizbucnirii scandalurilor judiciare cu care s-a confruntat Lagarde in tara sa.

Un procuror francez a amenintat-o recent pe Christine Lagarde cu o ancheta intr-un dosar legat de fostul om de afaceri Bernard Tapie.

Dar "UE nu are un alt candidat" in afara ministrului francez al Finantelor.

Sursa citata a subliniat ca presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, al carui nume a fost invocat de seful bancii centrale olandeze, Nout Wellink, "nu este un candidat" si cu siguranta nu intruneste consensul in interiorul Zonei Euro.