Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a desemnat-o pe Christine Lagarde, ministrul de Finante al Frantei, pentru fotoliul de director general al Fondului Monetar International, devenit vacant dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiuni sexuale.

Christine LagardeFoto: Reuters

Declaratia a fost facuta in cadrul unui interviu acordat pentru Bild am Sonntag si citat de AFP.

"In cazul in care Christine Lagarde se decide sa candideze, Europa ar avea cele mai bune sanse sa ocupe din nou acest post. Dar acum este decisiv ca Europa sa vorbeasca printr-o singura voce", a declarat ministrul german, pentru ziarul german, care va fi publicat duminica.

Schauble si-a elogiat omologul francez: "Christine Lagarde este perfect potrivita ca persoana pentru acest post. Ea este respectata si apreciata in toata lumea finantelor".

El a insistat asupra necesitatii de a avea un european in fruntea FMI, reamintind ca aceasta este o traditie: Statele Unite controleaza presedintia Bancii Mondiale, iar UE pe cea a FMI. De asemenea, el a insistat asupra unei decizii dapide: "in urmatoarele cateva saptamani".

Vineri, o sursa europeana a declarat ca doamna Lagarde este "cvasi-inscaunata" drept candidat al UE pentru sefia FMI.

Schäuble a laudat insa si munca depusa de Strauss-Kahn in aceasta functie: "un director superior". Si s-a declarat socat de modul in care a fost tratat de justitia americana. "Nu stiu daca era cu adevarat nevoie ca un om precum Strauss-Kahn sa fie prezentat cu catuse. Nu cred ca va fugi".

Legat de expunerea mediatica a oamenilor politici in general, Schäuble a estimat ca "atunci cand esti o personalitate publica, iti permiti mai putine lucruri".

El a admis insa ca privilegiile legate de exercitarea puterii politice pot conduce la derapaje: "Evident, astfel de conditii de viata sunt o tentatie".