Leul s-a depreciat in prima sedinta a saptamanii in fata monedei unice europene, pe fondul aversiunii crescute la risc, spun dealerii din piata. "Cumpararile au fost facute de nerezidenti, volumele tranzactionate au fost moderate, iar nivelul maxim al euro a fost 4,13 lei, dupa care tranzactiile au dus leul la un curs de 4,126 in jurul orei 13,15", a explicat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale. Piata este usor tensionata inca din deschidere, dupa ce finalul saptamanii trecute a "prins" Grecia cu ratingul scazut de catre Fitch, mai spun dealerii

Euro a coborat luni in fata dolarului sub pragul de 1,40 pentru prima oara in ultimele doua luni, penalizarea venind tot ca urmare a situatiei din Grecia dar si ca efect al incetinirii ritmului de crestere a activitatii sectorului privat. Euro a pierdut usor teren si in fata yenului, fata de care a fost cotat luni la 114,06 yeni fata de 114,66 (cotatia de vineri).

Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta de 2,9476 lei/dolar, cu 2,54% mai mare fata de nivelul de 2,8746 lei/dolar din sedinta anterioara. Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut comparativ cu sedinta precedenta, situandu-se sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Premierul grec Giorgios Papandreou urmeaza sa discute luni un nou val de masuri nepopulare de austeritate intr-un efort de a reduce deficitul bugetar al tarii. Papandreou si-a luat angajamentul sa accelereze reformele si sa implementeze un nou val de masuri de austeritate prevazute in programul fiscal al tarii. Aceste masuri vor include cresterea taxelor, reducerea cheltuielilor in sectorul public si privatizari.

Moneda "castigatoare" a zilei este francul elvetian, care s-a apreciat in fata euro, dar a pierdut usor teren in fata dolarului american. Fata de leu, BNR a cotat un franc elvetian la 3,33 lei, fata de nivelul de vineri, de 3,26 lei