Romania figureaza printre primele 10 state din lume in privinta numarului de persoane calificate care emigreaza – (11,8% din total persoane care pleaca), se arata intr-un studiu publicat marti de catre Banca Mondiala. Cel putin in randul medicilor, situatie arata destul de dramatic: peste 3000 de medici (circa 7% din total) au preferat sa isi caute de lucru in alte tari, mai arata raportul BM. Primele 3 tari de destinatie sunt Spania, Italia si Ungaria.

De asemenea, in Romania vin sa munceasca persoane din Siria, Moldova, Grecia, Bulgaria, Ucraina si Rusia. Potrivit documentului, Romania mai figureaza si in randul celor mai mari culoare migratorii din lume.

emigrare

emigrare

Foto: Banca Mondiala

In clasamentul general, Romania ocupa locul al 18-lea in privinta numarului de emigranti cu cele 2,8 milioane de persoane luate in evidenta de catre banca Mondiala. Acestia au trimis in 2010 in tara circa 4,5 miliarde de dolari.

Există peste 215 de milioane de migranţi la nivel mondial. Suma remitenţelor raportate primite de ţările în curs de dezvoltare este estimata la 325 miliarde dolari în 2010.

Remitenţele contribuie în mod semnificativ la un boom investiţional în sectoarele de sănătate, educaţie şi întreprinderile mici. Dar, în acelaşi timp, pierderea de competenţe determinata de fenomenul migratiei influenteaza negativ dezvoltarea şi furnizarea de servicii de bază în ţările de origine.