Salariul mediu variaza mult de la un sector economic la altul, iar daca analizam situatia in functie de forma de proprietate a angajatorului, lucrurile nu sunt deloc diferite.

Astfel, potrivit datelor INS, in luna octombrie 2010, salariul mediu brut realizat de cei 3,55 milioane de angajati cu program complet a fost de 1.721 lei, cel mai mic salariu mediu fiind platit de angajatorii care au o forma de proprietate cooperatista (1.129 lei), iar cel mai mare salariu mediu fiind platit de angajatorii cu capital majoritar privat (2.602 lei – spre exemplu, aici intra si Petrom), scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Salarile medii pe toate cele 9 forme de proprietate pentru care se prezinta date se pot vedea in grafic.

In mod surprinzator, salariul mediu in companiile cu capital integral strain (multinationalele in principal), unde lucreaza 346.241 de persoane este mai mic decat in companiile cu capital intergal de stat, unde lucreaza 259.893 persoane.

Mai mult, desi in sectorul public, salariile au fost reduse cu 25%, salariul mediu continua sa fie mai mare decat cel platit in companiile cu capital privat autohton.

Este adevarat insa ca structura salariatilor influenteaza salariul mediu (o pondere mai mare a muncitorilor inseamna un salariu mediu mai mic), iar multi dintre patronii romani dau si bani in plic, lucru care nu se intampla in cazul companiilor cu capital strain, si nici in cazul angajatorilor la care statul este actionar.

In al doilea grafic am ilustrat distributia salariatilor pe transe de castig brut in sase dintre cele 9 categorii de angajatori mentionati mai sus.

Dupa cum se poate observa, cea mai mare pondere a salariilor mici se intalneste in companiile private romanesti, iar cea mai mare pondere a salariilor mari se intalneste in companiile cu capital integral strain.

In companiile cu capital integral autohton lucreaza 1,8 milioane de persoane (50,7% din total), in companiile la care statul este actionar majoritar lucreaza 51.500 persoane, in companiile la care statul este actionar minoritar lucreaza 120.000 de persoane, in sectorul cooperatist lucreaza aproape 27.000 de persoane, iar in sectorul public 929.000 de persoane.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.