Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a lansat marti, o noua metoda de evaluare a nivelului de trai, potrivit unui comunicat al institutiei. Denumit "Your Better Life Index", indicatorul permite compararea nivelului de trai printr-o procedura mai complexa decat cea utilizata in prezent avand ca baza PIB-ul.

Matematic, indicele se calculeaza prin "amestecarea" a 11 criterii, fiecare componenta incluzand subdiviziuni. Pana acum au existat numeroase tentative de a re-formula calculele privind nivelul de trai, cea mai recenta initiativa fiind cea a laureatului Nobel Joseph Stiglitz.

Cele 11 componente sunt - locuinta, comunitate, educatie, mediu, guvernanta, sanatate, satisfactie, siguranta, venit, locuri de munca si echilibru. Exprimarea bunastarii in prezent se face cu ajutorul a trei indicatori: indicele GINI, cel al dezvoltarii umane si indicatorii ISEW (Index of Sustainable Economic Welfare) si GPI (Genuine Progress Indicator).

Cum s-a ajuns aici?

Pentru ca rigoarea economica nu include multe situatii in care cresterea economica nu reflecta si dinamica nivelului de trai. Chiar in istoria economica recenta a Romaniei au existat doi ani in care PIB-ul a crescut, dar pentru 40% din populatie veniturile au scazut sau au ramas in cel mai bun caz constante.

Se stie de asemenea ca PIB-ul nu cuprinde munca la negru, munca neplatita (plimbarea cainilor, spalatul rufelor etc- munci pentru care daca nu le-ai face tu, ar trebui sa platesti) s.a. De asemenea, din punct de vedere al includerii in PIB, sa iti ingrijesti parintele bolnav la pat e cu totul altceva decat daca aceasta munca o face un medic dintr-un spital.

Dupa Franta, Marea Britanie si Italia, trei tari aflate deja in cautarea unor noi indicatori pentru a masura bogatia, Berlinul a infiintat si el o comisie care sa ia in considerare limitele masuratorilor actuale in privinta cresterii economice.

In timp ce in Franta, Comitetul pentru masurarea performantei economice si a progresului social, in frunte cu laureatul Premiului Nobel Joseph Stiglitz, a fost compus aproape exclusiv din economisti din Statele Unite, Asia si Europa, structura creata in Germania e formata exclusiv din germani.

Subiectul cautarii unui nou PIB a fost discutat in cadrul Consiliului de Ministri din 10 decembrie 2010, comitetul urmand sa includa 17 experti si 17 parlamentari. Sase economisti, doi chimisti, doi sindicalisti, un avocat, doi filozofi, un sociolog si trei doctori in stiinte politice- acesta e grupul de experti care, alaturi de cei 17 politicieni au primit dead-line pana in vara anului 2013 pentru a-si prezenta rapoartele.