"In Ministerul Finantelor Publice nu exista nicio varianta privind reducere a TVA. Domnul director al ANL nu face parte din guvern", a declarat miercuri ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, referindu-se la o declaratie de marti a sefului ANL care sustinea ca Guvernul ia in calcul "taierea" TVA la materialele de constructii.

Gheorghe Ialomitianu, intr-un rar dialog cu presaFoto: Agerpres

Ministrul Gheorghe Ialomiteanu, despre o posibila reducere a TVA:

Descarca fisierul audio in format MP3

"La ora actuala este in analiza aceasta problematica si cu siguranta in perioada urmatoare vom avea si o pozitie oficiala", a spus Dragan, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", intrebat daca Guvernul a luat in calcul scaderea cotei de TVA la materialele de constructii.

Aceasta propunere a fost avansata in mai multe randuri de reprezentantii sectorului constructiilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca majorarea TVA la 24% a fost o eroare politica.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, afirma in urma cu doua saptamani ca reducerea TVA si a altor taxe va fi posibila doar pe termen lung, in urmatorii 5-10 ani, odata ce Romania va imbunatati colectarea si administrarea in sistemul fiscal.

UPDATE: Intrebat miercuri ce se va intampla in situatia in care demnitari ai ministerului de finante ar fi acuzati de practici ilegale ministrul Ialomiteanu a declarat:

  • Ministerul de Finante va sustine toate institutiile DNA, DIICOT sa-si continue intreaga activitate privind depistarea celor care incalca legea. Noi in momentul in care avem de la o institutie - DIICOT sau DNA - instiintare ca s-a inceput urmarirea penala impotriva vreunui unui coleg atunci se pune problema sa aplicam legea -  suspendarea. Ati vazut ca si legat de Alba, acei colegi care au fost retinuti si dupa aceea arestati preventiv, au fost suspendati, a spus Gheorghe Ialomiteanu.

Potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, piata constructiilor a scazut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar in acest an se va incadra in cel mai bun caz in intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmand sa revina pe crestere in 2012.

Compania de servicii de consultanta PwC estimeaza ca piata constructiilor din Romania va creste cu 22 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani.

Piata globala a constructiilor este evaluata in prezent la 7.200 miliarde dolari, potrivit PwC.