ATE Bank ar putea iesi de pe piata locala dupa ce Comisia Europeana a fost informata de planul de restructurare al institutiei. Potrivit raportarilor bancii, pe langa divizia din Romania, ATE ar putea renunta si la subsidiara din Serbia.

Florin Georgescu, primviceguvernator BNRFoto: BNR

Vezi in atasament prezentarea de astazi de la sediul bancii elene

In Romania, ATE Bank ocupa o pozitie modesta, cu active de numai 1,79 mld lei la finalul anului trecut. Banca dispune de o retea de 30 de unităţi, fiind prima institutie care si-ar putea face exitul de pe piata locala. Contactat de Hotnews.ro, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu nu a dorit sa faca precizari, marginindu-se sa declare ca se afla intr-o intalnire si ca joi se vor uita peste documente impreuna cu cei de la Directia Supraveghere, urmand sa evalueze situatia bancii elene in Romania.

Nici alte surse din cadrul BNR nu au dorit sa comenteze situatia, precizand ca politica institutiilor de credit este apanajul actionarilor si al managementului. Potrivit acelorasi surse, nu ar fi exclus sa asistam ca pe termen mediu operatiunile ATE sa fie preluate de un alt important grup bancar prezent in Romania.

Băncile greceşti din România au indicatorii de lichiditate şi solvabilitate la niveluri confortabile şi au planuri de rezervă pentru situaţii neprevăzute, a declarat tot miercuri Florin Georgescu intr-o conferinta organizata de Forum Invest

"Prin direcţia de supraveghere, BNR monitorizează în mod apropiat situaţia acestor bănci. Avem un contact strâns cu acestea. Lichiditatea şi solvabilitatea sunt la niveluri confortabile. Fiecare bancă are planuri de rezervă pentru a face faţă situaţiilor neprevăzute pentru menţinerea solidităţii financiare", a mai spus Georgescu.

Potrivit oficialului BNR, toate băncile greceşti din România au solvabilitatea peste 11%, în timp ce pe sistem bancar solvabilitatea este peste 14%. Luni, agenţia Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung pentru cinci bănci din Grecia şi le-a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, după revizuirea în scădere a ratingului suveran al Greciei.

Băncile afectate de decizia agenţiei sunt NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Agricultural Bank of Greece, toate prezente în România. Agenţia avertizează că orice viitoare revizuire în scădere a ratingului suveran al Greciei va duce probabil la o nouă retrogradare a ratingurilor pe termen lung ale celor cinci bănci elene.