Departamentul american al Comertului a confirmat joi incetinirea ritmului de crestere a produsului intern brut al Statelor Unite ale Americii in primul trimestru, relateaza AFP.

In raport cu trimestrul precedent, produsul intern brut al tarii nu a crescut decat cu 1,8% in cifre anualizate in perioada ianuarie - martie, potrivit celei de-a doua estimari a cresterii pentru acest interval.

Aceste date confirma cifrele publicate cu o luna in urma, in conditiile in care previziunea analistilor vorbea despre o revizuire in crestere, la 2,0%.

In trimestrul IV din 2010, PIB-ul american crescuse cu 3,1%.

Departamentul precizeaza ca, in raport cu estimarea initiala, revizuirea in crestere a exporturilor si a investitiilor private a fost compensata integral de revizuirea importurilor (in crestere) si de cheltuielile gospodariilor (in scadere).

Dupa patru trimestre consecutive de accelerare, cresterea consumului - motor traditional al cresterii SUA - a cazut de la 4,4% in toamna la 2,2% in perioada iernii.

In ciuda unei accelerari a investitiilor de productie ale intreprinderilor, formarea bruta a capitalului fix privat nu a progresat decat cu 2,1% (fata de 6,8% in trimestrul IV) din cauza scaderii investitiilor gospodariilor in locuinte si a reducerii investitiilor in infrastructura.

Pentru a raspunde unei cereri puternice externe, in special din Asia, societatile americane au reinceput sa-si reconstituie stocurile, golite in perioada crizei. Accelerarea productiei pe stoc a adus 1,19 puncte de crestere in primul trimestru.

Si totusi, acest castig a fost aproape in intregime anulat de soldul balantei comerciale a SUA si de o noua reducere a cheltuielilor militare, fara egal din 2005, alaturi de dificultatile persistente ale statelor federale si ale comunitatilor locale.

Socuri externe au afectat puternic economia americana in primul trimestru: cresterea cotatiei petrolului provocata de instabilitatea din lumea araba si seismul din 11 martie, din Japonia. Primul a afectat masiv puterea de cumparare a gospodariilor, iar cel de-al doilea a antrenat perturbari in canalul de aprovizionare, in special pentru industria auto.

Majoritatea analistilor estimeaza insa o accelerare a cresterii PIB-ului in trimestrul II.