Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Nouriel Roubini: Reformele structurale pe care si Romania le are de facut se traduc simplu: austeritate fiscala

Reformele structurale pe care si Romania le are de facut se traduc simplu: austeritate fiscala. Verdictul vine de la economistul american Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom al economiei", care a declarat in cadrul unui seminar organizat la Bucuresti ca Romania recupereaza, dar sub ritmul pietelor vecine. Recomandarea sa pentru aceasta perioada o reprezinta realizarea de investitii in cercetare, inovare si prudenta. "Nu cred că România va putea adera la zona euro în 2015 pentru că nu cred sunteţi pregătiţi şi cred că este bine să aşteptaţi un an sau doi pentru a fi gata", a precizat Roubini. Acesta a apreciat politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei drept una "corecta", punctand ca inflaţia crescută din România este una temporară, influenţată şi de majorarea de anul trecut al Taxei pe Valoare Adaugata. "Pentru Romania si Ungaria, reforma a fost dureroasa, dar incepe sa dea rezultate", a declarat economistul. Potrivit acestuia, Irlanda, Spania si Portugalia au pierdut accesul la piete pentru ca au aplicat politici gresite.

Nabucco intra in concurenta cu AGRI: Cel mai convingator proiect va avea prioritate la gazele din Azerbaidjan

Proiectul Nabucco intra in concurenta directa cu AGRI. Anuntul a fost facut de vicepresedintele companiei azere SOCAR, care a declarat la Bucuresti ca proiectul care va fi gata primul va fi cel castigator, adica cel care va primi, pana in 2020, gaze din Azerbaidjan. Acest stat are capacitatea de a livra gaze doar pentru un singur proiect. Oficialul nu a exclus posibilitatea ca AGRI (din care fac parte Azerbaidjan-Georgia-Romania) sa fie acest prim proiect, putand deveni prioritate pentru Azerbaidjan daca va fi lansat inaintea Nabucco. La randul sau, presedintele companiei de proiect AGRI, Corneliu Condrea, a spus ca Azerbaidjan va alege "primul proiect care va fi in masura sa convinga". Vicepresedintele SOCAR a precizat, insa, ca dupa 2020 Azerbaidjan va avea suficiente cantitati de gaze pentru a putea furniza gaze naturale atat pentru AGRI, cat si pentru Nabucco. De remarcat este faptul ca aceste declaratii au aparut la scurt timp dupa anuntul privind amanarea cu inca un an al proiectului Nabucco. Declaratiile de la Bucuresti au fost facute dupa o reuniune interministeriala privind proiectul AGRI, la care au participat oficiali din Romania, Azerbaidjan, Georgia si Ungaria.

PIB-ul Germaniei va creste cu mai mult de 3% in 2011, depasind estimarile guvernului

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca economia tarii, cea mai mare din Europa, ar putea creste intr-un ritm mai rapid in acest an decat se asteapta guvernul. Cresterea Produsului Intern Brut in Germania, care a fost de 3,6 procente anul trecut, "va fi probabil mai mare de 3% din nou in acest an", a declarat Merkel, in cadrul unui eveniment organizat la Berlin. Prognoza oficiala a guvernului arata o crestere economica de 2,6%. Increderea mediului de afaceri german a ramas neschimbata in luna mai, in plina expansiune a exporturilor si a cresterii cheltuielilor companiilor care au stimulat cresterea economica.

Sefii Facebook si Google sfatuiesc guvernele sa nu exagereze cu legiferarea internetului

Guvernele nationale nu ar trebui sa exagereze legiferand excesiv internetul, sperand ca in acest fel vor avea un control strict asupra continutul din online. Avertismentul a fost lansat de sefii Facebook si Google, in cadrul forumului e-G8 de la Paris, unde au fost prezenti sefi de stat, dar si reprezentanti ai celor mai prestigioase companii de tehnologie. Forumul a fost deschis de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a indemnat guvernele sa nu lase la voia intamplarii ce se intampla pe internet. Multe companii mari din online se arata, insa, ingrijorate de dorinta unor guverne care vor tot mai mare control asupra internetului, precizand ca astfel se poate ajunge la cenzura. "Nu poti izola anumite lucruri care iti plac la internet si sa controlezi celelalte lucruri care nu iti plac", a spus fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, referindu-se la atitudinea unor guverne. Eric Schmidt, omul care a condus Google in ultimul deceniu si care a ramas printre cei mai importanti trei oameni din companie, a subliniat ca "tehnologia va avansa mai repede decat guvernele, deci nu trebuie legiferata pana nu sunt intelese consecintele".