Banii luati de Guvern de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana s-au dus in finantarea deficitului bugetar, a declarat sambata premierul Emil Boc, la cea de-a patra intalnire a Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor din Romania.

"Ceea ce noi am facut a fost ca in esenta banii imprumutati sa mearga la investitii, iar noi sa cheltuim cat producem. Avem mai multi bani pentru investitii si in 2010 si in 2011 decat in 2008, an de maxima crestere economica", a sustinut premierul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Romania a imprumutat prin acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana 17 miliarde de euro dintre care numai Banca Nationala a Romaniei a luat 9,7 miliarde de euro.

"Tot Banca Nationala este aceea care ramburseaza aceasta datorie de 9,7 miliarde de euro. Nu este vorba de interventia statului sau a Ministerului Finantelor in rambursarea acestei datorii. A fost o corelare a politicilor fiscale ale statului cu cele monetare ale bancii pentru a pastra cursul valutar. Prin faptul ca am facut acest acord, am salvat cursul euro/leu si l-am mentinut la un nivel relativ stabil', a explicat Boc.

El a sustinut ca prin acest imprumut au fost salvate firme, dar si romani care aveau credite in valuta.

"Guvernul, pana la acest moment, a luat 7,3 miliarde de euro, bani pentru plata investitiilor, pentru sustinerea deficitului bugetar. Astfel 2,1 miliarde de la FMI a luat Guvernul, 4,8 miliarde de la Comisia Europeana si 0,3 miliarde de la Banca Mondiala - acestia sunt banii pe care i-am luat in ultimii doi ani de zile", a conchis primul ministru.