Adriean Videanu (PDL), fost ministru al economiei, a declarat duminica ca programul economic prezentat de Uniunea Social Liberala (USL) este superficial si nefundamentat, transmite Agerpres. Democrat-liberalul, care a prezentat pozitia oficiala a partidului sau, a spus ca evaluarea macroeconomica prezentata vineri de USL se bazeaza pe date insuficiente, iar indicatorii utilizati nu sunt calculati in baza unor date oficiale. In urma cu doua zile, liderii USL au prezentat programul economic ce s-ar putea transforma in programul de guvernare al aliantei politice, daca aceasta ar ajunge la putere.

Videanu a afirmat ca "din punctul nostru de vedere viziunea prezentata de USL este una nearticulata si insuficient fundamentata pentru un document de asemenea importanta. In momentul in care vorbesti despre o viziune de dezvoltare a unei societati acest lucru trebuie insotit de o analiza de impact".

Democrat-liberalul a spus ca programul USL exprima mai mult dorinte decat cai de punere in aplicare. In opinia lui Videanu, cele 14 masuri propuse de USL ar aduce un impact de 23 de miliarde de lei (5,5 miliarde de euro), adica un deficit bugetar suplimentar de 4 %.

In plus, PDL e de parere ca evaluarea macroeconmica prezentata de USL se bazeaza pe date insuficiente, iar indicatorii utilizati nu sunt calculati in baza unor date oficiale: "Senzatia pe care noi avem este ca noi suntem mai interesati de programul lor decat ei insisi, pentru ca nu au facut calculul acestui impact pentru a vedea ce inseamna efectiv impactul acestor masuri pentru dezvoltarea ulterioara a Romaniei".

Videanu a spus ca reducerea treptata a TVA de la 24% la 19% nu va aduce beneficii populatiei si ca este necesara o relaxare fiscala de "tip soc": "Ei vor sa reduca TVA cu cate un punct procentual in fiecare an. Acest lucru nu va aduce niciun fel de beneficii populatiei. Reducerea fiscalitatii atat de mica va fi luata ca un beneficiu de mediul de afaceri, fara sa se materializeze intr-un beneficiu pentru populatie. Credeti ca vreun comerciant in aceasta tara va sta, daca reduc TVA de la 24% la 23%, sa refaca preturile la raft datorita reducerii cu un procent? Niciodata. Este o masura care din punctul meu de vedere va crea un gol in veniturile bugetului consolidat, cu atat mai mult cu cat stim ca veniturile din TVA sunt cele mai sigure venituri in bugetul consolidat si cele mai importante".

Adriean Videanu a recunoscut ca exista in programul USL si masuri care pot face obiectul unor dezbateri publice, aratand ca acestea sunt preluate din programul guvernamental si adaptate, el mentionad aici alinierea la media europeana a redeventelor de stat, reducerea CAS pentru angajatori, pastrarea impozitului de 16% pe profit si de 3% pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi, acordarea Cardului de credit, program de dezvoltare a retelei nationale de colectare, preluare si depozitare a produselor agricole.

Videanu a vorbit despre masurile corecte propuse de Opozitie, dar care insa nu au fundamentare, cum ar fi reducerea CAS cu cinci puncte pentru angajatori, mentionand insa si existenta unor "masuri hilare" in programul economic al USL, cum ar fi scutirea de la impozitare pe o perioada de cinci ani a dividendelor reinvestite.

"Din pacate cei care au elaborat acest document nu fac diferenta dintre profit si dividend', a spus Videanu, adaugand ca a dat aceste exemple pentru a demonstra superficialitatea cu care a fost elaborata viziunea economica a USL.

USL si-a prezentat vineri programul intitulat "Viziunea economica", iar printre prevederi se numara reducerea CAS si introducerea unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, respectiv o cota incepand de la 8% pana la 16%.