Uniunea Europeana pregateste un al doilea pachet de finantare de urgenta pentru Grecia, in incercarea de a evita intrarea unui alt stat din zona euro in incapacitate de plata, potrivit unor oficiali europeni citati de Reuters. Noul pachet de finantare ar avea o valoare totala de 65 miliarde de euro si ar aduce o interventie externa fara precedent in economia elena in domeniul colectarii taxelor si privatizarii activelor de stat.

"Va fi nevoie de garantii pentru creditele noi si asistenta tehnica din partea UE, cu implicarea UE in procesul de privatizare", a declarat un oficial european, vorbind sub protectia anonimatului.

Intre timp, opozitia din Grecia cere scaderea taxelor drept conditie pentru a ajunge la un consens cu partidul socialist de guvernamant in ceea ce priveste adoptarea unor noi masuri de austeritate, solicitate de Bruxelles pentru furnizarea de asistenta financiara.

Eforturile de a asigura necesarul de finantare al statului elen pe perioada 2012-2013 au fost accelerate dupa ce FMI a avertizat saptamana trecuta ca nu va acorda urmatoarea transa din pachetul de finantare, scadenta la 29 iunie, daca UE nu garanteaza ca Atena va putea acoperi necesarul financiar pentru anul viitor.

O sursa din cadrul UE a aratat ca inalti oficiali europeni au purtat la sfarsitul saptamanii trecute discutii de urgenta, neanuntate, cu membrii guvernului elen.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord de finantare cu UE si FMI in valoare de 110 miliarde de euro, insa autoritatile nu au reusit sa-si indeplineasca angajamentele in ceea ce priveste deficitul bugetar, fapt care a dus la cresterea riscului de intrare in incapacitate de plata. Datoria Greciei se ridica in prezent la 327 miliarde de euro, echivalentul a 150% din Produsul Intern Brut.