Scurt remember. La inceput, bancile americane imprumutau bani unor cetateni care nu isi mai puteau plati ratele. Apoi, Statele au imprumutat bani unor banci care nu isi mai puteau rambursa imprumutul. Acum, organismele internationale imprumuta bani unor State care nu-si vor mai putea returna banii. Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si altele inca ne-numite aici. In tabelul de mai jos aveti expunerea unor tari asupra altora. Pe "verticala" Greciei puteti citi cine ar suferi cel mai mult in caz ca...Am impresia ca va urma un “Lehman” european, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Acum 2-3 zile, S&P a coborat ratingul firmei de asigurari Groupama pentru expunerea uriasa asupra Greciei. Daca te uiti la expunerea lor asupra tuturor economiilor “periferice”, ai jura ca si asa coborat, ratingul e mult prea generos.Probabil ca celor de la Groupama li se va cere o recapitalizare, ca sa nu provoace tuse in alte parti.

imprumutat si imprumutator

imprumutat si imprumutator

Foto: Hotnews

Incepand din 2008, bancile centrale au injectat 5.000 de miliarde de dolari in economia mondiala (circa 8% din PIB-ul global).S-ar putea ca asta sa duca la probleme in perioada care urmeaza.

Apoi, asa cum spuneau niste baieti destepti, problema nu e ca grecii sau spaniolii sunt indatorati, ci ca cineva continua sa le imprum ute bani. Iar cei care le imprumuta ar putea deveni noile victime. Pana la urma, desi pare o criza a datoriilor suverane subprime, eu unul raman la ideea ca discutam in continuare de o criza bancara.

Sa presupunem prin urmare ca Grecia falimenteaza sau ca iese din Eurozona.Teoretic, potrivit ISDA, mai reduci un principal, mai tai din dobanda, mai amani o plata ca doar oameni State suntem. Doar ca…

sp500

sp500

Foto: Hotnews

Potrivit scenariului cel mai plauzibil (si utilizat in piata), daca Grecia intra in incapacitate, bancile elene vor falimenta si vor fi preluate de Stat. Urmeaza, probabil, ca statul elen sa-si reia vechea moneda (drahma), pe care sa o devalorizeze si sa isi plateasca mai ieftin datoriile. Scenariul mai presupune ca un comportament simetric va fi adoptat de restul Statelor cu acelasi tip de problema. Irlanda si Portugalia, adica. Daca grecii au putut, noi de ce sa nu…?

Bancile care au imprumutat acestor state bani vor afisa evident pierderi uriase. La randul ei, BCE ar risca sa falimenteze sau sa tipareasca in nestire euro, ceea c e ar fi si mai grav. Chiar si tarile sanatoase, cum e Germania (care detine 27% din BCE) ar avea probleme.

Criza in care am putea intra este mai a naibii decat criza din care am iesit si asta pentru ca: riscurile sistemice sunt mai mari, produsele “contaminate” sunt CDS-urile si avem de-a face cu o criza de solvabilitate, mascata in criza de lichiditate.

Daca va uitati la cateva evolutii, veti observa ca “imita” perioada de dinaintea crizei din 2008. Ma refer la

risk

risk

Foto: Hotnews

indicele pretului materiilor prime, publicat de Commodity Research Bureau, la indicele Hang Seng de la Hong Kong, la miscarile indicelui american S&P 500. Materiile prime au avut aceleasi zvacniri atunci si acum.

SUA are mari probleme la randul ei. Nu cred ca isi va pierde ratingul, intrucat dolarul conteaza prea mult in economia globala (ganditi-va numai la faptul ca toate bancile centrale ar trebui sa isi revizuiasca rezervele si sa se apuce sa caute active mai sigure). Dar e posibil ca noi dureri de cap sa apara.

Uite de aceea unii vorbesc despre o revenire economica globala cu probleme.

Daca e sa ne gandim la Romania, nu e greu de presupus ce ar putea insemna o criza II, fereasca Dumnezeu.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa