Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrul Comunicatiilor, despre fuziunea Romtelecom-Cosmote: Nu cred ca vor fi probleme de concurenta

Grupul elen OTE nu considera oportun sa cumpere acum actiunile statului roman la Romtelecom. OTE a venit insa saptamana trecuta cu o propunere: demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat pentru HotNews.ro ca raspunsul grupului elen este, de fapt, oficalizarea unei propuneri facute de partea romana in negocierile cu partea greceasca si ca nu crede ca fuziunea va crea probleme de concurenta. De cealalta parte, oficialii OTE au transmis presei ca aceasta fuziune va crea valoare suplimentara pentru actionari, printr-o dezvoltare sustenabila. "Am propus in cadrul negocierilor fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si apoi listarea pe bursa. Raspunsul OTE este oficializarea acestei propuneri a noastre", a declarat ministrul Valerian Vreme. In raspunsul inaintat saptamana trecuta catre ministerul Comunicatiilor, "grupul OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii". Pe de alta parte, grupul elen vine cu propunerea demararii imediate a operatiunilor de fuziune a celor doua companii pe care le controleaza in Romania - Romtelecom si Cosmote si mai anunta statul roman ca daca Guvernul de la Bucuresti decide sa listeze pe bursa partial sau integral pachetul de actiuni pe care il detine, va asigura asistenta in acest proces. Ministrul Comunicatiilor a precizat ca partea romana va demara o analiza, pentru a vedea "care sunt pasii legali pe care ii putem face in continuare", pentru ca procesül de fuziune si de listare (...) trebuie sa se desfasoare in echipa." Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote ar duce la aparitia celui mai mare operator de comunicatii din Romania, in functie de venituri. Anul trecut, veniturile cumulate obtinute de Romtelecom si Cosmote au depasit 1,18 miliarde euro, conform datelor OTE.

Coalitia de guvernare este de acord cu extinderea taxei auto la masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007

Coalitia de guvernare a aprobat, luni, in sedinta, extinderea taxei auto si pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ca liderii coalitiei au convenit asupra faptului ca taxa auto trebuie sa se aplice in continuare, iar decizia se va lua in sedinta de miercuri. Referitor la scaderea taxei auto, Borbely a mentionat ca va mai avea discutii in grupul interministerial de resort, pentru a se lua o decizie in privinta procentului diminuarii. Ministrul Mediului a propus reducerea cu 20-30% a taxei de prima inmatriculare, precum si extinderea platii acestei taxe si pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare a acestora. Extinderea platii taxei vine ca urmare a unei decizi a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, referitoare insa la legislatia din anul 2008, privind taxa auto.

Olli Rehn: UE ar putea bloca plata ultimei transe din imprumutul acordat Greciei

Uniunea Europeana ar putea bloca plata urmatoarei transe din imprumutul acordat Greciei, daca autoritatile de la Atena nu fac eforturi pentru a imbunatati situatia finantelor publice. Anuntul a fost facut de comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn. Intr-un interviu acordat Der Spiegel, acesta a declarat ca europenii impune "aceleasi conditii ca Fondul Monetar International" si asteapta "dovezi pentru a crede ca Grecia a luat masuri in ceea ce priveste serviciul datoriei sale". Oficialul a precizat ca Uniunea Europeana va lua o decizie in acest sens dupa examinarea celui mai recent audit trimestrial al finantelor publice elene de catre experti de la Banca Centrala Europeana, Uniunea Europeana si Fond, adaugand ca situatia este "foarte grava". Conform Der Spiegel, auditul va arata ca Grecia a ratat toate tintele bugetare la care s-au angajat autoritatile de la Atena in schimbul imprumutului de la Uniune si FMI, in valoare de 110 miliarde de euro, insa publicatia nu arata care este sursa acestor informatii. In urma cu o saptamana, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a avertizat ca FMI ar putea bloca urmatoarea transa de 12 miliarde de euro din imprumutul acordat Greciei.

Samsung cere instantei sa oblige Apple sa arate viitoarea generatie a iPhone si iPad

Samsung cere instantei sa oblige Apple sa arate viitoarea generatie a iPhone si iPad. Solicitarea vine la doar cateva zile dupa ce judecatorii au cerut companiei Samsung sa dea informatii detaliate despre viitoarele tablete si telefoane Galaxy, la cererea Apple. In aprilie, Apple a dat Samsung in judecata, acuzand-o de plagiat masiv la smartphone-uri si tablete, iar de atunci cele doua companii se sicaneaza reciproc. In cel mai recent episod al disputei, Samsung a cerut instantei sa ii oblige pe cei de la Apple sa prezinte informatii detaliate despre viitoarele generatii ale iPhone si iPad care vor iesi pe piata intr-o perioada apropiata cu noile produse Galaxy ale Samsung. Asiaticii spun ca informatiile despre viitoarele produse vor ajuta sa se determine daca exista "similaritati" si intre noile generatii de produse ale companiilor rivale. Apple a spus insa ca nu va da astfel de informatii fiindca intreaga speta se refera la asemanari ale produselor care sunt acum in comert, nu la cele care vor veni pe piata peste cateva luni.​