Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a retrogradat cu trei trepte ratingul suveran al Ciprului, de la "AA minus" la "A minus", din cauza expunerii bancilor locale pe Grecia si a impactului pe care aceasta l-ar putea avea asupra finantelor tarii, potrivit AFP. Perspectiva calificativului este negativa, ceea ce inseamna ca agentia ar putea decide o noua retrigradare a ratingului pe termen mediu.

Fitch arata ca sectorul bancar din Cipru, ale carui active sunt de noua ori mai mari decat PIB-ul tarii, a devenit mai vulnerabil din ianuarie si pana in prezent datorita expunerii pe Grecia. Expertii agentiei estimeaza ca aproximativ o treime din activele bancar cipriot ar putea fi afectate intr-un mod sau altul de criza din Grecia. Aceasta expunere include aproape 14 miliarde de euro sub forma de obligatiuni guvernamentale grecesti si cinci miliarde de euro sub forma de obligatiuni emise de bancile grecesti.

Agentia de evaluare financiara precizeaza ca cea mai mare expunere pe Grecia o au Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank si Hellenic Bank. Fitch este de parere ca aceste banci pot absorbi impactul unei crize a datoriei suverane in Grecia, care sa presupuna o taiere cu 50% a valorii obligatiunilor guvernamentale emise de statul elen. Agentia estimeaza ca, intr-un astfel de scenariu, costul recapitalizarii bancilor cipriote ar fi de ordinul a doua miliarde de euro, adica 11% din PIB.

Fitch avertizeaza insa ca, in cazul unui scenariu mai sever, costul recapitalizarii sistemului bancar cipriot ar putea ajunge la 25% din PIB.