Guvernul a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, taxarea inversa la cereale si plante tehnice. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, taxarea inversa la cereale se va aplica incepand cu data de 1 iunie pana la data de 31 mai 2013. In ianuarie, Comisia Europeana a avizat favorabil solicitarea Romaniei de taxare inversa in domeniul cerealelor.

"Azi putem spune ca avem toate avizele UE pentru implementarea unei astfel de masuri ce instituie taxarea inversa. Aceasta masura este una dintre cele mai eficiente in combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu. Timp de doi ani de zile eliminam firmele fantoma care nu plateau TVA catre stat iar exportatorul cerea rambursare TVA de la stat si prejudiciau statul", a declarat premierul Emil Boc. Potrivit ministrului Finantelor, taxarea inversa la cereale si plante tehnice va aduce venituri suplimentare la buget de 240 milioane lei in acest an, 410 milioane lei in 2012 si 170 milioane in 2013.

Explicatiile ministrului finantelor, Gheorghe Ialomitianu, despre taxarea inversa la cereale

  • Romania a cerut de anul trecut din vara derogare de la sistemul normal privind taxarea inversa la o serie de produse. UE ne-a cerut sa restrangem categoriile si ne-am oprit la cereale si plantele tehnice. Avem o particularitate, pentru ca se achizitioneaza in cea mai mare parte de la persoane fizice care nu sunt platitori de TVA. 
  • Pe lant, firmele dispar si statul era prejudiciat. Intermediarii vindeau catre exportatori, facturarea se facea fara TVA, solicitau rambursare de TVA, depuneau documente care atestau ca au facut exportul, dar pe lant, firmele care trebuiau sa plateasca TVA dispareau.
  • Organele de control nu puteau sa respinga rambursarea celor care faceau exportul. In momentul in care intermediarii cumpara, vor factura fara TVA, se va exporta fara TVA si nu mai trebuie sa solicite de la bugetul statului. 
  • Astfel, intermediarii care vor realiza si operatiuni cu TVA, cu energie, gaz si altele trebuie sa vina cu documente legale si sa ceara, legal, TVA

Romania a solicitat, anul trecut, Comisiei Europene o derogare de la regimul normal de taxare la cereale si plante tehnice, respectiv porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar.

"Avand in vedere necesitatea combaterii in regim de maxima urgenta a fraudei fiscale in domeniul comercializarii cerealelor si plantelor tehnice prin implementarea taxarii inverse pentru livrarea bunurilor din aceste categorii inainte de inceputul perioadei de recoltare, in care se manifesta cu preponderenta fenomenele evazioniste, masura va fi aplicata incepand cu data de 1 iunie 2011", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de act normativ publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

  • Mecanismul. Taxarea inversa este o masura de simplificare prevazuta in Codul Fiscal. Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii prevazute pentru taxare inversa furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul de taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila. Beneficiarii au drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite de Codul Fiscal.