Perspectivele Romaniei par sa se stabilizeze, pe fondul imbunatatirii increderii in economia nationala, a termenelor de plata a creantelor si a planurilor de investitii, se arata in raportul celei de-a cincea editii a Deloitte Business Sentiment Index (DBSI). Pe de alta parte, nivelul de incredere s-a injumatatit in ceea ce priveste perspectivele de angajare si relaxarea reglementarilor in urmatoarele 12 luni.

"De la ultima editie a studiului, in trimestrul trei al anului trecut, numarul directorilor executivi optimisti a ramas in mare acelasi (39%), in timp ce procentul pesimistilor a scazut de la 20% la 13%. In plus, directorii romani sunt mai relaxati in privinta termenelor de plata a creantelor -84% dintre ei spun ca facturile sunt platite intr-o perioada de timp sigura sau relativ sigura, fata de 70% la editia anterioara; in acelasi timp, numarul companiilor care spun ca termenele de plata sunt excesive a scazut de la 30% la 16%. ", explica George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Cu toate acestea, deteriorarea increderii pe anumite paliere, cu precadere in zona angajarilor, a adus Romaniei doar un punct in plus la indicele de tara (pana la 115). "Nu este neaparat un lucru rau", continua Mucibabici, "ci mai degraba efectul unor schimbari structurale in derulare sau necesare in contextul local de business. Calitatea fortei de munca si interesul limitat fata de inovatie sunt doua exemple".

La intrebarea privind perspectivele fortei de munca pe urmatoarele 12 luni, 58% dintre respondentii din Romania spun ca isi vor mentine nivelul angajatilor; un procent in scadere (de la 23% in T3 2010, la 10%) a indicat o crestere a numarului de angajati.

"Pe de o parte, aceasta statistica arata ca directorii din Romania se concentreaza pe restructurarea personalului actual, investind in dezvoltarea talentului si instrumente inovative de management al performantei", spune si Doina Patrubani, director coordonator al Deloitte Consultanta si expert pe consultanta in resurse umane. "Pe de alta parte, un astfel de raspuns poate sublinia dificila sarcina pe care o au toti angajatorii din Romania in acest moment - resurse limitate de candidati calificati, in conditiile in care interesul cade cu precadere pe angajarea de personal cu experienta si pe pozitii cheie", arata ea.

In acord cu sentimentul general, directorii din Romania sunt mai pesimisti cu privire la mediul de reglementare. Opinia generala ramane negativa in regiune, procentul optimistilor coborand de la 18% in T3 2010, la 8%. In mod similar, numai 10% dintre respondentii din Romania considera ca mediul de reglementare va fi relaxat in urmatorul an, fata de 20% in T3 2010.

"Toate economiile din lume au devenit mai prudente in privinta reglementarilor, dupa ce un mediu prea relaxat a provocat cea mai mare criza economica si fiscala din istoria moderna. Nu este surprinzator, deci, ca tarile din Europa Centrala sunt la fel de atente cand vine vorba de o liberalizare excesiva. In plus Romania are in aceste moment un acord cu FMI, ceea ce limiteaza si mai mult initiativele guvernamentale", adauga Mucibabici.

Prudenta ramane cuvantul cheie si pentru companii, majoritatea directorilor intervievati preferand sa aplice in continuare modele de business traditionale, in loc sa apeleze la inovatie. Fiind intrebati de rolul inovatiei in cresterea companiei, aproape un sfert (23%) considera ca acesta se va diminua in urmatorii trei ani, ceea ce reprezinta cea mai pesimista perspectiva din randul tarilor chestionate.

Rezultatele arata ca 64% dintre executivii romani chestionati nu stiu (16%) sau nu au realizat investitii locale in activitati de cercetare si dezvoltare (R&D) in 2010. De asemenea, un procent semnificativ de 71% dintre participanti spun ca bugetul R&D se va diminua in urmatorii cinci ani. In stransa legatura cu provocarea actuala de pe piata resurselor umane, o mare influenta asupra cheltuielilor R&D o are, potrivit respondentilor, disponibilitatea fortei de lucru calificate (24%).

Pe ansamblu, indicele principal pe regiune a urcat la 119, cu cinci puncte peste editia din octombrie 2010. Indicele reflecta punctul de vedere al liderilor de afaceri din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia si Croatia. Rezultatele au la baza un studiu realizat la nivel executiv (CXO) in aproape 200 de companii. Esantionul a fost selectat din randul celor mai mari 200 de companii din fiecare tara.

Concluziile celei de-a cincea editii DBSI arata ca procentul directorilor dispusi sa majoreze bugetele de investitii (CAPEX - capital expenditure) in urmatoarele 12 luni aproape s-a dublat, fata de prima editie a studiului, in septembrie 2009. Se remarca insa diferente de la tara la tara, apetitul fiind mai mare in Cehia, Slovacia si Polonia, fata de Croatia, Ungaria sau Romania. Reluarea exporturilor spre Germania, care traverseaza, la randul sau, un proces de revigorare economica, poate sta in spatele acestei perspective pozitive in tari unde industria prelucratoare este in mare parte dependenta de exporturi.