Autoritatile de reglementare financiara ale Uniunii Europene au avertizat administratia Obama ca trebuie sa accelereze si inaspreasca noile norme bancare in scopul de a preveni ca bancile americane sa aiba avantaje neloiale fata de cele europene.

Intr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta secretarului Trezoreriei Tim Geithner si obtinuta de Financial Times, comisarul european responsabil cu pietele financiare Michel Barnier a sustinut ca Bruxelles-ul a fost inaintea Statelor Unite in mai multe privinte- inclusiv cerintele privind capitalul bancilor si limitarea bonusurilor pentru directorii institutiilor financiare.

Barnier a cerut Statelor Unite sa urmeze eforturile europene.

"Conditii de concurenta echitabile trebuie sa fie o realitate, nu un simplu slogan", a scris el in scrisoarea datata 27 mai obtinuta de Financial Times. Scrisoarea, redactata inainte de vizita de miercuri a lui Barnier la Washington vine pe divergentelor tot mai mari privind un control mai strict pe pietele financiare in urma prabusirii Lehman Brothers.

SUA s-au grabit sa adopte asa-numitul act Dodd-Frank, baza legala pentru noile reglementari bancare din SUA, dar oficialii UE sustin ca administratia Obama nu s-a miscat suficient de repede pentru a pune in aplicare reglementarile necesare.

De cealalta parte,oficialii americani sustin ca autoritatile de reglementare europene dau bancilor prea mare libertate in ceea ce priveste piata de capital.