Statul american Utah recunoaste oficial aurul si argintul ca mijloc de plata pe teritoriul sau

Utah a devenit primul stat din SUA care a admis prin lege folosirea monedelor din aur si argint, emise de Monetaria americana, ca mijloace de plata.

Moneda "American Eagle" produsa de Monetarie are o valoare inscriptionata de un dolar, insa valoarea reala este de 38 de dolari, intrucat este realizata din aur.

Legea votata in Utah are ca scop incurajarea populatiei sa foloseasca monede din aur si argint ca bani, dar la valoarea metalului pretios folosit, asta daca reusesc sa gaseasca un comerciant dispus sa accepete asa ceva,.

Masura a fost inspirata de sustinatorii Tea Party, miscare conservatoare din SUA. O parte din aderentii acesteia considera ca dolarul ar trebui sa fie garantat prin aur sau argint, dar si ca politicile administratiei Obama pot conduce la o prabusire a monedei americane. Legea este prima de acest fel din SUA, insa mai multe state, intre care Minnesota, Idaho si Georgia, analizeaza decizii similare.

Actul legislativ nu are niciun impact si este pur simbolic, a declarat purtatorul de cuvant al Monetariei, Tom Jurkowsky, dar sustinatorii argumenteaza ca este mai mult decat o masura politica. Acestia considera ca legea este doar inceputul, iar in viitor statul Utah ar putea sa introduca propria moneda, retailerii ar sputea avea cantare pentru metalele pretioase, iar o forta de aparare statala ar putea fi infiintata pentru a pazi depozitele unde ar fi produsi si depozitati noii bani.

Multi din sustinatorii legii cred ca politicile precum cheltuielile de stimulare a economiei, sprijinirea sistemului financiar si introducerea unor servicii medicale la nivel national vor falimenta in curand SUA.

Rata somajului din UE a scazut in aprilie, la 9,4%

Rata somajului din Uniunea Europeana a scazut in luna aprilie la 9,4%, de la 9,5% in luna precedenta, iar cea din zona euro a fost de 9,9%, nivel similar cu cel inregistrat in martie, potrivit datelor Eurostat. In perioada similara din 2010, rata somajului era de 9,7% in Uniunea Europeana si de 10,2% in zona euro.

Biroul de statistica al Uniunii Europene estimeaza ca numarul somerilor din cele 27 de state membre era in aprilie de 22,54 milioane de persoane, din care 15,52 milioane in zona euro.

Datele Eurostat arata ca, fata de luna aprilie 2010, rata somajului a scazut in 17 state, a crescut in noua, iar intr-un stat a fost stabila. Cele mai mici rate ale somajului s-au inregistrat in Olanda si Austria (cu cate 4,2%) si Luxemburg (4,5%), in vreme ce in Spain (20,7%), Lituania (17,3% in ultimul trimestru din 2010) si Letonia (17,2% in ultimul trimestru din 2010) au fost cele mai ridicate rate ale somajului.

Eurostat nu prezinta date cu privire la evolutia lunara a ratei somajului din Romania, deoarece tara noastra raporteaza doar datele trimestriale. In ultimul trimestru al anului trecut, rata somajului din Romania a fost de 7,4%. Institutul National de Statistica va prezenta datele cu privire la rata somajului din primul trimestru al acestui an in data de 27 iunie.

Preturile la energie majoreaza inflatia anualizata la 2,9% in aprilie in tarile membre OCDE

Preturile de consum in tarile membre OCDE au inregistrat o crestere anualizata de 2,9% in aprilie, fata de 2,7% in martie 2011.

Cresterea a fost generata de accelerarea majorarii preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 13,8% in aprilie, fata de 12,4% anualizat in martie.

OCDE precizeaza ca preturile la alimente au crescut la 3,2% in martie si ca, daca se exclude inflatia la alimente si energie, cresterea preturilor de consum in aprilie 2011 este de 1,6% (cea mai mare rata din ianuarie 2010), fata de 1,4% in martie.

Din tarile membre OCDE, cea mai mare inflatie a fost inregistrata in aprilie 2011, fata de aprilie 2010, in Estonia (5,4%), urmata de Ungaria (4,6%), Marea Britanie, Polonia si Noua Zeelanda (4,5%).

In zona euro, inflatia a fost de 2,8% (Indice Armonizat al Preturilor de Consum), iar in UE, de 3,2%.

Cea mai mica rata anualizata a inflatiei a fost inregistrata in OCDE in Elvetia si Japonia (0,3%), urmate de Norvegia (1,3%) si Cehia (1,6%).