Guvernul a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, taxarea inversa la cereale si plante tehnice, incercand sa reduca nivelul ridicat al evaziunii din acest domeniu. Taxarea inversa se va aplica incepand cu data de 1 iunie pana la data de 31 mai 2013. Directorul executiv al Vel Pitar Bucuresti, Dan Dolghin, explica pentru cititorii HotNews.ro care sunt efectele aceste masuri, ce se schimba de-a lungul lantului producator-consumator si de ce am putea asista la scumpiri in urmatoarele 6 luni.

"Inainte de introducerea taxarii inverse, fiecare factura care se emitea pe intregul lant continea TVA. In acest moment, doar prima factura din lant- cea de la producatorul de grau catre mori- si cea emisa de traderii de cereale nu contin TVA. Restul lantului ramane nemodificat. Morile sunt practic prima veriga care taxeaza TVA. Ideal ar fi fost ca taxarea inversa sa includa intregul lant, nu numai aceasta prima veriga- producator/procesator. In prima faza acest lucru ar putea duce la efecte negative, probabil o sa vedem o usoara crestere a pretului, dar pe termen lung efectele ar putea fi benefice", a explicat pentru HotNews Dan Dolghin, director executiv VelPitar Bucuresti.

Producatorii au anuntat deja mariri de taxe, mai spune Dolghin, din cauza problemelor de cashflow pe care acestia le-ar putea intampina. "Pana acum, acestia incasau TVA si plateau la randul lor taxa pe valoarea adaugata. Acum ei nu mai incaseaza dar platesc TVA pe cheltuieli urmand ca banii sa fie apoi returnati de catre Stat. Ori, stim cu totii cat de usor iti ramburseaza Statul banii. Drept pentru care, ca sa evite probleme in derularea fluxurilor financiare, acestia au anuntat deja mariri de taxe. Marind pretul la grau, pentru noi asta inseamna o crestere a cheltuielilor fara TVA. In preturi, aceste cresteri se vor vedea in circa 6 luni- cam acesta este intervalul in care cresterea se propaga in piata", mai spune Dolghin.

Directorul executiv al Vel Pitar Bucuresti mai spune ca pretul painii crestea cu sau fara taxarea inversa. "Anul acesta, preturile de achizitie pornesc de mai sus decat anul trecut. Exista un grad de incertitudine in aceasta piata pentru ca depinzi de vreme. Daca nu ploua, ai recolte bune. Daca ploua, o iei de la capat...", mai spune Dolghin.

Amintim ca taxarea inversa nu este scutire de TVA, ci o masura de simplificare prin care livrarea intre doua persoane impozabile se face fara evidentierea TVA pe factura si fara plata TVA intre acestea. Numai cumparatorul evidentiaza TVA prin taxare inversa.

In lantul de distributie in Romania, ultima persoana inregistrata in scopuri de TVA, factureaza si colecteaza de la consumatorul final valoarea taxei. TVA este suportat de cumparatorul final, persoana fizica sau persoana juridica neinregistrata in scopuri de TVA si este aferent intregului lant de distributie.

Impactul incasarii Taxei pe Valoare Adaugata la tranzactiile de cereale si alte marfuri agricole va aduce un plus la bugetul de stat de 820 milioane lei, pana la jumatatea anului 2013, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, in cadrul sedintei de Guvern de marti.

"Impactul incasarii Taxei pe Valoarea Adaugata la tranzactiile de cereale si alte marfuri agricole va insemna un plus la bugetul de stat de 240 milioane lei in 2011, de 410 milioane lei in 2012 si de 170 milioane lei in primele sase luni din 2013", a mai spus ministrul Ialomitianu.