Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat miercuri un curs de referinta de 4,1297 lei pentru un euro, nivel cu 0,89 bani mai mare decat cel din ziua anterioara.

Pe piata valutara, leul a avut un start bun in sedinta de marti, insa a slabit fata de euro desi alte monede din regiune se intareau. Economistii ING Bank arata ca miscarea nu are o explicatie simpla, insa e posibil sa fie cauzata de interesul redus al jucatorilor straini pentru leu, scadere ce a devenit vizibila in ultima perioada. Cresterile cotatiilor inregistrate pe principalele burse la nivel global dupa aparitia stirilor privind un nou sprijin acordat Greciei au favorizat apetitul pentru risc ieri.

Economistii se astepta la o evolutie stabila a perechii EUR/RON, cu o tendinta de depreciere a leului, in conditiile in care datele macroeconomice de astazi ar putea indica in continuare incetinirea cresterii globale. Acestia mai spun ca stirile despre Grecia vor reprezenta in continuare cel mai important motiv de miscare a pietelor.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului, moneda americana fiind cotata la 2,8646 lei, cu 0,75 bani mai putin decat marti.

BNR a publicat un curs de 3,3777 lei pentru un franc elvetian, dupa ziua trecuta acesta era cotat la 3,3580 lei. Totodata, cursul stabilit de BNR pentru 100 de yeni japonezi a urcat cu 2,09 bani comparativ cu nivelul de marti, la 3,5230 lei.